Borçlanma maliyetlerinin Vergi Usul Kanunu ve 23 numaralı Türkiye mMuhasebe Standardı açısından değerlendirilmesi
Evaluating of borrowing costs in Tax Procedure Law and Turkish Accounting Standard-23
- Tez No: 584258
- Danışmanlar: PROF. DR. SEÇKİN GÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Muhasebe Standartları, Vergi Usul Kanunu, Borçlanma Maliyetleri, Turkish Accounting Standards, Tax Procedure Law, Borrowing Costs
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
İşletmeler, sadece öz sermaye kullanım yoluyla elde edilen fonlarla faaliyetlerini sürdürememekte, zaman zaman dışarıdan kaynak teminine de ihtiyaç duymaktadır. İşletmelerin, yabancı kaynak temin edilmesi için borçlandığı fonlara ilişkin olarak ortaya çıkan unsurlar borçlanma maliyetleri kavramı ile anılmaktadır. Söz konusu bu unsurlar genel olarak faiz, kur farkı, vade farkı, komisyon gideri gibi giderlerden oluşmaktadır. Borçlanma maliyetlerine ve uygulanmasına ilişkin hükümler, ülkemizde Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) içerisinde 23 numaralı standart ile düzenlenmiştir. Bunun yanı sıra, Vergi Usul Kanunu (VUK)'nda da borçlanma maliyetlerine ilişkin hükümler bulunmaktadır. Bu çalışmada borçlanma maliyetleri Vergi Usul Kanunu ve TMS-23 Borçlanma Maliyetleri Standardı kapsamında detaylı bir şekilde incelenmiş, uygulama açısından VUK ve TMS-23 hükümleri karşılaştırması ortaya konmuştur. Çalışmanın son bölümünde ise, Ege Bölgesi'nde tütün sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin, maddi duran varlıklarına ilişkin borçlanma maliyetleri analiz edilmiş, VUK ve TMS-23 hükümleri açısından uygulama farkları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Enterprises not only need to owner's equity for keeping on their activities but also need to liabities from external sources. Borrowing costs are defined as the elements arise from the funds that enterprises owe for providing liabilities. Generally, these elements are the expenses like interest expense, exchange difference, delay interest and commission expense. In our country, the terms and conditions regarding borrowing costs and applications are formed in TMS-23 Standard of Turkish Accounting Standards (TMS). Besides, there are also some terms and conditions regarding borrowing costs in Tax Procedure Law. In this study, borrowing costs have been investigated in depth within the scope of Tax Procedure Law and TMS-23 Borrowing Costs Standard and the comparison of Tax Procedure Law and TMS-23 Borrowing Costs Standard in terms of the application of borrowing costs. In the last part of this study, the borowing costs related the property, plant and equipment of an enterprise that operates in tobocco sector of Aegean Region have been analyzed and the application differences have been compared between Tax Procedure Law and TMS-23 Borrowing Costs Standard.