Kuluçka sonuçlarını etkileyen etmenler ve kuluçka aksaklıklarının giderilmesi, belirlenmesi üzerinde araştırmalar
Investigation of some factors affecting hatchability results and troubleshooting
- Tez No: 58427
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: hatching egg, incubation, temperature, ramridiry, storage, emortonic mortality, hatch of fortile eggs
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Doktora Tezi KULUÇKAHANELERDE KULUÇKA SONUÇLARINI ETKİLEYEN HUSUSLAR VE KULUÇKA AKSAKLIKLARININ GİDERİLMESİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Okan ELİBOL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr.Mesut TÜRKO?LU 1997, Sayfa: 68 Jüri: Prof Dr. Mesut TÜRKO?LU FrofDr. Rüveyde AKBAY Prof.Dr. Çetin KOÇAK Bu çalışmada, kuluçkalık yumurtalar ile ilgili dört farklı arastana yürütülmüştür. Birinci araştırmada yumurtalar viyolde naylonlu+sivri uç aşağıda (NYDX viyolde naylonlu+sivri uç yukarıda(NYTX vryolde naylonlu+hergün bir defa 180º çevirme (NYCX viyolde açık+avri uç aşağıda(NSDX viyolde açık+sivri uç yakanda ve viyolde açık-Hergün bir defa 180 °çevirme(NSC) sekimde 6,11 ve 18 gün depoda bekletilmiştir. Depolama sureleri ve şekilleri arasında çıkış gücü bakımından interaksiyon Önemli bulunmuştur(P< 0.05). Depolama suresi 6 ve 11 gün olduğunda depolama şekilleri arasında oluşan farklılık önemli bulunmazken, 18 gün depolama süresinde bütün gruplarda çıkış gücü oranında düşüş olmuş ve herbir depolama şeklinde depolama süreleri karşılaştırıldığında 18.gündeki çıkış gücü ortalamasındaki düşmenin istatistiki olarakta önemli olduğu bulunmuştur. Depolama süresi 6 gün olduğunda depolama şekilleri arasındaki farklılık önemli bulunmazken 11 gün depolamada, NSD grubu ile tüm naylon kaplı {NYD,NYT,NYC) gruplar arasındaki farklılık istatistiki olarakta önemli bulunmuştur. 18 gün depolamada ise NSD grubunda %69.9 ile en düşük, %84.7 ile NYT grubunda ise en yüksek çıkış gücü oram elde edilmiştir(P0.005) Üçüncü araştırmada ise, gelişim ve çıkım makinalarında farklı sıcaklık seviyeleri denenmiştir, inkubasyon sırasında sıcaklığın düşürülmesi işlemi, embriyo ölümleri, çıkış gücü ve civciv kalitesi bakımından kontrol grubu ile karşılaştırıldığında önemli i bir farklılık gözlenmemiştir(P> 0.05). Son araştırmada ise, gelişim makinasında farklı sürü yaşlarında elde edilen yumurtalara gelişim döneminde farklı nem seviyeleri uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. Thesis INVESTIGATION OF SOME FACTORS AFFECTING HATCHABUJTY RESULTS AND TROUBLESHOOTING Okan Elibol Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor ProfDr. Mesut TÜRKOGLÜ 1997,Page:63 Jury: ProfDr. Mesut TURKO?LU ProfDr. Rüveyde AKBAY ProfDr. Çetin KOÇAK The present study involving four different experiment relating to prolonged storage time and effects of temperature and humidity in the incubator on thehatchabilityofthehensegg. m the first experiment, eggs were classified and stored at 11 and 18 days with packed with plastic bag+sroall endnroXpacked+sriaendup unpack+small end up(NST), unpack-hiairy turning through 180 "(NYC). Interaction was found between storage time and storage type(P< 0.05). At 18 day storage, percentage of hatch of fertile eggs was decreased in all groups. Percentange of fertile egg was significantly higher at pack with plastic groups (NYD.NYT,NYC) than unpack+small end down group (NSD)at 11 day storage. At 18 day storage, the lowest and Öte highest percentage of hatch of ferule eggs were determined NSD (69.9%) and NYT(84.7%) groups respectively, m the second experiment, we tested the efficiency of pre incubation warming. Eggs were heated of four hours at 37.8°C following oviposiucn and then storage 11 and 18 days. Preincubation wanning improved early embryonic mortality and hatcfcabiliry offertifc eggs stored fcr 18 da^ of no healing(P< 0.01)Jn the third experiment, lowering the setter and hatcher temperature gradually did not effect significantly on embryonic mortality, hatch of fertile eggs ardd^ old crock quality compared to csmtrolgnaup. The last experiment was conducted to determine the effect of incubation riumiditj^different wet bulb temperature at same dry bulb temperature) on haicriabilityoffertile eggs ami mbrycirc At 82°F, 85°F and 88°F incubation humidity, percentage of fertile eggs was 89.2%, 90.4% and 91.0% respectively and the differences were not statistically significant On the other hand, percentage of fertile eggs was sigmficaritfy decreased by increasing the flock age(P< 0.05).