Arabidopsis thaliana'nın thi mutantlarında bakteriyel DNA ile transformasyon
Transformation of thi mutants of arabidopsis thaliana using bakterial DNA
  1. Tez No: 58426
  2. Yazar: ŞERİFE KOCABAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİNÇ ASAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arabidopsis thaliana, py mutants, DNA transformation, inheritance analyses
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Doktora Tezi ARABİDOPSİS THALİANA'Nm THİ' MUTANTLARINDA BAKTERİYEL DNA ile TRANSFORMASYON Şerife KOCABAŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Dr. Sevinç ASAL 1997, Sayfa: 58 Jüri : Prof. Dr. Dr. Sevinç ASAL Prof. Dr. Tahsin KESİCİ Prof. Dr. İnci TOGAN Pirimidin mutantı Arabidopsis thaliana (L.) tohumlarına Escherichia coli K12'den izole edilen genomik DNA aktarılmıştır. Transformasyon denemelerinde mutant bitki tohumları, doğrudan ekzogen DNA çözeltisi ile muamele edilmiştir. Bu çalışmada elde edilen transformasyon frekansı %0.014 (1/7352) olarak hesaplanmıştır. Kalıtım analizleri transformant bitki ve Fi döllerinin kendilenmesi ile yapılmıştır. Fi ve F2 generasyonunda tiyamin sentezi bakımından açılma olmaması, transformant bitkinin homozigot gibi davrandığını ve transformasyonun kararlılığını göstermiştir. ANAHTAR KELİMELER: Arabidopsis thaliana, py mutantları, DNA transformasyonu, kalıtım analizleri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis TRANSFORMATION OF THI' MUTANTS OF ARABIDOPSIS THALIANA USING BAKTERIAL DNA Şerife KOCABAŞ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Sciences Supervisor: Prof. Dr. Dr. Sevinç ASAL 1997, Page: 58 Jury : Prof. Dr. Dr. Sevinç ASAL Prof. Dr. Tahsin KESİCİ Prof. Dr. İnci TOGAN In this study, pyrimidineless mutant (thiamine auxotroph) of Arabidopsis thaliana (L.) were transformed by genomic DNA isolated from Escherichia coli K12. Transformation experiments have been performed by directly soaking seeds in exogenous DNA solution. Observed transformation frequency was 0.014%. Genetic analyses were conducted by selfing of the transformant plant and its F, progenies. Lack of segregation for thiamine synthesis in Fi and F2 generations showed that transformant plant behaved as homozygous and transformation was inherited stabily to the progenies.