Kadmiyum Ve Civa Ditiyofosfonat Komplekslerinin Sentezi Ve Yapilarinin Aydinlatilmasi
Synthesis and structural characterization of cadmiumand mercury dithiophosphonate complexes
- Tez No: 584279
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL GAZİ SAĞLAM, DOÇ. DR. NURCAN ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ditiyofosfonik asit, Ditiyofosfonat kompleksleri, Lawesson Reaktifi. Bu tez
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Bu tezde, daha önceden sentezlenen 5 ditiyofosfonik asit [(p-MeO-C6H4)PS(SH)(OR), HLn, (n= 1-5); R= 3-pentil-, HL1; R= 1- fenil-1-propil-, HL2; R= 4-tert-bütil benzil-, HL3; R= difenilmetil-, HL4; R= 4-tert-bütil siklohekzil-, HL5]; Lawesson reaktifinin [LR, 2,4-bis(4-metoksifenil)-1,3,2,4-ditiyadifosfetan-2,4-disülfür] 5 farklı türde alkolle (3 aromatik ve 2 alifatik; 3-pentanol, 1-fenil-1-propanol, 4-tert-bütil benzil alkol, difenil metanol, 4-tert-bütil siklohekzanol) reaksiyonundan elde edildi. Ham asitler kıvamlı sıvılar olup saflaştırılmak için amonyum tuzlarına dönüştürüldüler ([NH4Ln]). Bu tuzların kadmiyum ve civa tuzlarından dört koordinasyonlu 10 yeni kadmiyum ve civa ditiyofosfonik asit kompleksleri (Cd(II)-DTFOA ve Hg(II)-DTFOA) sentezlendi ([M(µ-Ln)2(Ln)2], M= Cd(II) ve Hg(II)). Bileşiklerin yapıları element analizi, kütle spektrometresi (ESI), FT-IR, Raman, NMR (1H, 13C, 31P) spektroskopisiyle açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, the previously synthesized five dithiophosphonic acids [(p-MeO-C6H4)PS(SH)(OR), HLn, (n= 1-5); R= 3-pentyl-, HL1; R= 1-phenyl-1-propyl-, HL2; R= 4-tert-butyl benzyl-, HL3; R= diphenylmethyl-, HL4; R= 4-tert-butylcyclohexyl-, HL5] were prepared by the reaction of Lawesson reagent [LR, 2,4-Bis(4-methoxyphenyl)-1,3-dithia-2,4-diphosphetane 2,4-disulfide] with the 5 different type alcohols (3 of the aromatic and the others aliphatic, 3-pentanol, 1-phenyl-1-propanol, 4-tert-butylbenzyl alcohols, diphenylmethanol, 4-tert-butylcyclohexanol). As the crude acids were viscous liquids and difficult to purify they were converted to their ammonium salts ([NH4Ln]) for purification through crystallization. 10 new cadmium and mercury dithiophosphonic acid complexes which is four coordinated (Cd(II)-DTPOA and Hg(II)-DTPOA) were synthesized from the alcohol reactions of the cadmium and mercury salts of these salts. Structures of the compounds were elucidated with the help of elemental analysis, mass spectroscopy, FTIR, Raman, NMR (1H, 13C, 31P), spectroscopy. Key Words : Dithiophosphonic Acid, Dithiophosphonate Complexes, Lawesson's Reagent. This thesis is supported by the Project Coordination Application and Research Center of Bozok University [BAP 6602b-FEN/18-221].