Cumhuriyet sonrası Türkiye de karikatür ve illüstrasyon sanatının karşılaştırılması, kullanım alanlarındaki farklılıklar
Comparison of cartoon and illustration art in post-republic Turkey, differences in usage areas
- Tez No: 584287
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜRBÜZ DOĞAN EKŞİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Karikatür, İllüstrasyon, görsel iletişim kullanımları, Caricature, Illustration, visual art usage areas
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Görsel sanatların iki önemli alanı olan karikatür ve illüstrasyon sanatlarının karşılaştırıldığı bu çalışmada, her iki sanatın tanımları, özellikleri, resim sanatı ile ilişkileri, dünyada ve Türkiye'deki tarihsel gelişimi ve kullanım alanları incelenmiş; yapısal ve anlamsal özellikleri betimsel analizle karşılaştırılmış; son olarak kullanım alanları karşılaştırılarak ayrıştıkları ve benzeştikleri noktalar tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, two important areas of visual arts, the caricature and illustration art, were compared. Firstly, the definitions of both art, characteristics, relationships with art, historical development in Turkey and in the world, areas were examined. Then structural and semantic features were compared with descriptive analysis. Finally, the usage areas were compared and the points where they were separated and simulated were tried to be determined.