Aristoteles'in zaman anlayışı
Aristotle's conception of time
  1. Tez No: 584288
  2. Yazar: ÖMER FARUK KARAKÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Aristoteles, Zaman, Hareket, Sayı, Ruh, Var Olan, Aristoteles, Time, Movement, Number, Moment, Soul, Existent
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
İnsanlık tarihinin başlangıcından günümüze kadar ilgilendiği, doğası ve ne olduğu hususunda hemen her kişinin cevabını bulmaya çalıştığı zaman sorunu bu çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Burada ise Antik Yunan'da kendisinden önceki birikimi eleştiri süzgecinden geçirerek zaman kavramını ilk kez detaylı bir biçimde inceleyen ve ortaya koyduğu görüşleriyle sadece kendisinden sonraki filozofların değil, din ve bilim gibi çeşitli disiplinlerdeki kişilerin bile düşüncelerine ilham kaynağı olan Aristoteles'in zaman anlayışı analiz edilmektedir. Bu bağlamda çalışma iki bölüm olarak düzenlenmiştir. Birinci bölümde çalışmanın esas bölümüne zemin oluşturmak amacıyla zaman konusuyla ilgili Aristoteles öncesi mitoloji ve felsefe geleneği içerisinde öne çıkan kavramlar ve düşünceler ana hatlarıyla ele alınmıştır. İkinci bölümde ise Aristoteles'in doğa felsefesi içerisinde ele aldığı zaman hakkındaki görüşleri kavramsal bir çözümlemeyle incelenmiş, daha sonra bu konunun onun ontolojisinde var olanlar ile nasıl bir ilişki içerisinde olduğu irdelenmiştir. Bu bağlamda şu sonuçlar elde edilmiştir: Aristoteles'e göre zaman hareketin sayısı ve ölçüsü olup, onun hareket, an ve ruha bağlı oluşuyla bir yönüyle nesnel, bir başka yönüyle zihinsel kendine has bir gerçekliği vardır. Yine zaman, başlangıcı itibariyle, sayısı olduğu hareketin, göksel cisimlerin dairesel hareketi, ezeli ve ebedi olması nedeniyle ezeli ve ebedi bir varoluşa sahiptir. Ayrıca Aristoteles'te zaman oluş ve yok oluşa tabi olan şeylere dair bir tür“yok olma”nedeni olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main subject of this study is the matter of time.Almost everyone has been trying to find out what it is and what its nature is since the beginning of the human history. Here, the understanding of time belonging to Aristotle who examined the concept of time in detail for the first time and who inspired not only future philosophers but also people in various disciplines such as religion and science is analyzed. The study consists of two parts. In the first part, the concepts and thoughts that stand out in the pre-Aristotelian mythology and philosophy tradition are discussed in order to form the basis of the main part of the study. In the second part, Aristotle's views on time within the scope of natural philosophywere examined with a conceptual analysis and then the relationship between this subject and its ontology was examined.In this context, the following results were obtained: According to Aristotle, time is the number and measure of movement and it has a unique objective and subjective reality with its movement, moment and soul.Time also has an eternal existence with a beginning and an end as the circular movement of the celestial bodies is eternal. In addition, Aristoteles sees time as the reason of“decay”for things subject to generation and destruction.