Genç yetişkin bireylerde çocukluk çağı travmalarının bilişsel şemalar ve duygusal şemalar ile ilişkilerinin incelenmesi
Investigation of relationships between childhood traumas with cognitive schemas and emotional schemas in young adults
- Tez No: 584297
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE ELAGÖZ YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travması, İstismar, İhmal, Bilişsel Şemalar, Duygusal Şemalar, Childhood Traumas, Abuse, Neglect, Cognitive Schemas, Emotional Schemas
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın amacı, genç yetişkin bireylerde çocukluk çağı travmalarının bilişsel şemalar ve duygusal şemalar ile ilişkilerinin incelenmesidir. Araştırma 118 kadın, 63 erkek olmak üzere toplam 181 katılımcı ile yürütülmüştür. Araştırmaya 20-40 yaş aralığında olan, ölçekleri dolduracak bilişsel kapasitede bireyler dahil edilmiştir. Araştırma internet üzerinden dağıtılmış olup katılımcılara Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formu, Sosyodemografik Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Young Şema Ölçeği Kısa Form-3 ve Leahy Duygusal Şema Ölçeği verilmiştir. Araştırma sonucunda çocukluk çağı travmaları ile hem bilişsel şemaların hem de duygusal şemaların ilişkili olduğuna ulaşılmıştır. Sosyo-demografik veriler incelendiğinde çocukluk çağı travmalarının cinsiyet ve gelir düzeyi ile; duygusal şemaların cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, gelir düzeyi, bireylerin çocukluklarının geçtiği yerleşim birimi ve yetiştirildikleri aile tipi ile; bilişsel şemalarınsa cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, çocukluklarının geçtiği yerleşim birimi ve yetiştirildikleri aile tipi ile ilişkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is investigation of relationships between childhood traumas with cognitive schemas and emotional schemas in young adults. The study was carried out with 181 participants, 118 women and 63 men. The study included 20-40 year-old individuals with cognitive capacity to fill the scales. The study was distributed over the internet and participants were given an Informed Volunteer Consent Form, Sociodemographic Information Form, Childhood Trauma Scale, Young Schema Scale Short Form-3 and Leahy Emotional Schema Scale. As a result of the study, both cognitive and emotional schemas were associated with childhood traumas. When the socio-demographic data were examined, it was found that childhood traumas were associated with gender and income level. Emotional schemas were found to be related to gender, age, education level, income level, settlement where individuals had childhood and family type they were raised. Cognitive schemas were found to be related to gender, age, education level, the place of childhood and the type of family they were raised.