Berawirdkirina sê Berhemên Rastnivîsîna Kurmancî (Bingehên Rastnivîsîna Kurdiyê ya Arif Zêrevan -Rêbera Rastnivîsînê ya Mistefa Aydogan- Rêbera Rastnivîsînê ya Komxebata Kurmanciyê)
Arıf Zêrevan'ın Kürtçe Kurmanci Lehçesinin Yazım Temelleri ve Mıstefa Aydogan ile Mezopotamya Vakfı İmla Kılavuzları Eserlerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 584440
  2. Yazar: ABDULSITTAR ÖZMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Yazı, Spelling (orthography), language, standardization of language, Aydogan, Komxebat, Zêrevan
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmayla amaçlanan Kürtçenin Kurmanci lehçesinin yazımını konu edinen üç eserin karşılaştırılmasıdır. Yazım, dilin standartlaşmasında önemli bir yer tutuyor. Kurmanci lehçesinde bu konuda büyük bir karışıklık vardır ki yazıyla ilgili kişiler için sorun yaratmaktadır. Elbette bu konu hakkında birçok çalışma vardır ancak bu çalışmada Arif Zêrevan'ın“Bingehên Rastnîvîsandina Kurdiyê/kirmancî (Kürtçe Kurmanci Lehçesinin Yazım Temelleri), Mistefa Aydogan'ın ”Rêbera Rastnivîsînê (İmla Klavuzu) ile yine bir komisyon tarafından hazırlanan ve aynı ismi taşıyan Mezopotamya Vakfı (Weqfa Mezopotamyayê) çalışması konu edinmektedir. Çalışmada eserlerin karşılaştırılması dışında, dil ve dilin önemi, yazım dili, standart dil vb yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the three works on the Kurmanci dialect of Kurdish. Spelling plays an important role in the standardization of language. There is a confusion about this issue in the Kurmanci dialect, which creates problems for people who are interested in writing. Of course there are many studies on this topic, but subjects for this study are Arif Zêrevan's Basics of Kurdish Kurmanci Dialect (Bingehên Rastnivîsandina Kurdîyê/Kirmancî), Mistefa Aydogan's Spelling Guide (Rêbera Rastnivîsînê) and the Mesopotamia Foundation (Weqfa Mezopotamyayê) work which was prepared by a commission and carries the same name. Apart from the comparison of the works, the importance of language and language, writing language, standard language etc. are included in the study.