İstanbul'un hava kalitesinin zamansal ve alansal değerlendirilmesi
Temporal and spatial evaluation of air quality in İstanbul
- Tez No: 584530
- Danışmanlar: PROF. DR. HANEFİ BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hava kirliliği, kriging, alansal, istatistik, zamansal, mevsimsel konsantrasyon, İstanbul, Air pollution, kriging, areal, statistical, temporally, seasonal, concentration, ıstanbul
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Hava kirliliğindeki artışa bağlı olarak dünyadaki hava kalitesi giderek kötüleşmektedir. Bu anlamda bölgesel olarak kirleticilerin kaynağı, atmosferde bulunma yüzdeleri ve süreleri göz önüne alınarak hava kalitesi tayin edilebilir. Bu çalışmada İstanbul ilinde bulunan 9 adet hava izleme istasyonundan elde edilen veriler yardımıyla kirletici parametrelerin (SO2, PM10, CO ve NO2) 11 yıllık alansal analizi yapılmış, zamana bağlı olarak konsantrasyon değişimleri izlenmiş ve istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada uygulanan yöntem Kriging metodudur. En çok kirliliğe sahip olan Esenyurt, Aksaray ve Göztepe gibi İstanbul'un merkezi kesimlerinde yoğun trafik, kentsel dönüşüm ve yerleşim yerlerinin çoğalması gibi nedenler ile kirliliğin arttığı görülmektedir. Diğer bir yandan Sarıyer, Silivri, Şile ve Adalar merkeze uzak ve az nüfusa sahip ilçelerde havanın daha temiz olduğu kabul edilmektedir. Yapılan çalışma 2007 ve 2017 yıllarını kapsamaktadır. Günümüze yaklaştıkça ölçülen kirletici parametrelerde azalma olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Air quality in the world is gradually decreasing due to the increase in air pollution. In this sense, air quality can be determined by taking into account the source of the pollutants, percentages and duration of the atmosphere in the region. In this study, spatial analysis of the pollutant parameters (SO2, PM10, CO ve NO2) was carried out with the help of data obtained from 9 air monitoring stations in Istanbul and concentration changes were monitored and statistically evaluated. The method applied in this study is kriging method. In the central parts of Istanbul such as Esenyurt, Aksaray and Göztepe have the most air pollution that caused by urban transformation increased traffic and civil settlement. On the other hand parts like Sarıyer, Silivri, Şile and Adalar are considered that they have relatively less air pollution than the others. The study includes the years 2007 and 2017. As we approach today there is a decrease in the measured pollutant parameters.