Dundee Eğitim Ortamı Hazıroluşluk Ölçeği' nin Türkçe formunun hemşirelik öğrencilerinde geçerlik ve güvenirliğinin incelenmesi
The validity and reliability of Turkish form of the Dundee Ready Education Environment Measure scale in nursing students
  1. Tez No: 584574
  2. Yazar: MELTEM ERCAN OLUÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ORGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Eğitim Ortamı, Hemşirelik, Hemşirelik Eğitimi, Geçerlik, Güvenirlik
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Öğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışma, Dundee Eğitim Ortamı Hazıroluşluk Ölçeği (Roff ve arkadaşları (1997))'nin Türkçe formunun, hemşirelik öğrencileri için geçerlik ve güvenirliğini test etmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu çalışma, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi'nde Kasım 2018- Ağustos 2019 tarihleri arasında yürütülmüştür. Örneklemini çalışmaya katılmayı kabul eden 520 hemşirelik öğrencisi oluşturmuştur. Metodolojik tipte olan bu çalışmada veriler Dundee Eğitim Ortamı Hazıroluşluk Ölçeği ile toplanmıştır. Çalışmada geçerliğinin değerlendirilmesinde dil, kapsam ve yapı geçerliği analizleri, güvenirliğinin değerlendirilmesinde ise iç tutarlılık analizleri yapılmıştır. Bulgular: Dundee Eğitim Ortamı Hazıroluşluk Ölçeği'nin Türkçe'ye çevirisi ve geri çevirisi dil geçerliği için yapılmıştır. Kapsam geçerliği için 10 uzmandan görüş alınmış ve kapsam geçerlik indeks değerlerinin 0,80–1,00 arasında değiştiği görülmüştür. Yapı geçerliğini sağlanmak için Doğrulayıcı Faktör Analizi yapılmıştır. Bu analizde uyum indeksleri χ2/sd=3.02, CFI=0.92, GFI=0.91, RMSEA=0.07 ve RMR=0.04 olarak saptanmıştır. Güvenirliği değerlendirmek amacıyla ölçeğin güvenirlik katsayısına bakılmış ve α=0.938 bulunmuştur. DEOH Ölçeği'nin alt boyutları olan Öğrencilerin Öğrenmeye İlişkin Algıları, Öğrencilerin Öğretmene İlişkin Algıları, Öğrencilerin Akademik Becerilere İlişkin Algıları, Öğrencilerin Öğrenme Ortamına İlişkin Algıları, Öğrencilerin Sosyal Çevreye İlişkin Algıları için güvenirlik katsayıları sırası ile α=0.936, α=0,899, α=0,929, α=0,902 ve α=0,925 olarak elde edilmiştir. Sonuç: Dundee Eğitim Ortamı Hazıroluşluk Ölçeği orijinal ölçekle benzer bir yapıya sahiptir. Türkçe formu, hemşirelik öğrencilerinde uygulanması için oldukça geçerli ve güvenilir ölçme aracıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study has been conducted for the purpose of testing the validity and reliability of the Turkish form of The Dundee Ready Education Environment Measure Scale (Roff and colligues. (1997)) for nursing students. Method: This study was conducted between November 2018 and August 2019 at Ege University Faculty of Nursing. The sample consisted by 520 students who agreed to participate in the study. In this methodological study, the data were collected with Dundee Ready Education Environment Measure Scale. In this study, language, scope and structure validity analysis has been performed for the evoluation of validity and test, retest and internal consistency analysis has been performed for reliability. Findings: Translation and reversetranslation of The Dundee Ready Education Environment Measure Scale was conducted for language validity. 10 experts were consulted for the scope validity and it was seen that the content validity index values ranged between 0,80–1,00. Confirmatory Factor Analysis was performed to ensure construct validity. In this analysis, the confirmity indices were found as Chi-Square =3.02, CFI = 0.92, GFI = 0.91, RMSEA = 0.07 and RMR = 0.04. In order to evaluate the reliability, reliability coefficient of the scale was examined and found as α = 0.938. Reliability coefficients for sub-dimensions of DREEM Scale which are Students' Perceptions of Learning, Students' Perceptions of the Teacher, Students' Perceptions of the Academic Skills, Students' Perceptions of the Learning Environment, Students' Perceptions of the Social Environment has found as α=0.936, α=0,899, α =0,929, α=0.902 and α=0.925 respectively. Conclusion: The Dundee Ready Education Environment Measure Scale has a similar structure to the original scale. The Turkish version is reasonably valid and reliable measurement tool for its application in nursing students. KeyWords: Education; Educational Environment; Nursing; Nursing Education; Validity; Reliability