Erdem Bayazıt şiirinde direniş ve diriliş
Resistance and resurrection in Erdem Bayazıt's poetry
  1. Tez No: 584577
  2. Yazar: KEVSER DURGUN AKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Erdem Bayazıt, direniş şiiri, diriliş şiiri, yabancılaşma, diriliş estetiği, Erdem Bayazıt, resistance poetry, resurrection poetry, estrangement, resurrection
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
Yakın dönem Türk şiirinin önemli isimlerinden Âdil Erdem Bayazıt, sadece sanatsal faaliyetleriyle adından söz ettiren bir şair değildir. Erdem Bayazıt, aynı zamanda siyasal, sosyal ve kültürel birçok alanda gösterdiği hasletleriyle de dikkate değer entelektüel bir düşünce insanıdır. Erdem Bayazıt, şiirlerinde modern hayatın karşısındadır. Modern hayatın yozlaştırdığı, kendine dahi yabancılaştırdığı insana yaratılış gayesini hatırlatmak ister. Bayazıt'ın şiirlerinde modern kent ve yabancılaşma temelinde insanın“İslam Medeniyeti”mefkûresine daveti söz konusudur. Bayazıt'ın şiiri Zarifoğlu gibi geçmişe değil, geleceğe dönüktür. Bayazıt, Âkif İnan gibi yerleşik ve memnun olduğu bir dünya üzerinden konuşmaz ve sürekli yeni düzen aramanın peşindedir. Bu çalışma, Erdem Bayazıt'ın şiirlerindeki“Direniş”ve“Diriliş”temleri üzerinde yapılmıştır. Direniş ve diriliş mefkûrelerinin Erdem Bayazıt'ın şiirlerinde nasıl işlendiği incelenmiştir. Çalışma esnasında sadece Bayazıt'ın eserleri değil, onun üzerinde etkili olan, ilham kaynağını teşkil eden çocukluğu, sanat hayatı ve entelektüel biyografisine de ana hatlarıyla temas edilmiştir. Erdem Bayazıt şiirleri üzerinde yapılan bu araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde şairin çocukluktan başlayarak şiirine ilham olan, sanat hayatını özellikle aktif dergi süreçlerini de kapsayan biyografisine yer verilmiştir. İkinci bölümde Bayazıt'ın şiirleri“Direniş”ve“Diriliş”temleri çerçevesinde tahlil edilmiştir. Üçüncü bölümde ise Bayazıt'ın şiiri, İslam medeniyeti çerçevesinde edindiği estetik ile“Diriliş Estetiği”yaklaşımında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Âdil Erdem Bayazıt, one of the most important names of Turkish poetry in the recent era, is not the one who isn't famous for only his arthistic doings. Erdem Bayazıt is an intellectual person and at the same time he is notable forhis characteristic in political, social and culturel areas. Erdem Bayazıt is opposite to modern life poetry. He wants to remind the purpose of his creation to the person, who is being degenarated by modern life an deven alieanated by himself. In Bayazıt's poems, it can easily be seen that the invitation of“İslamic Civilization”. This work is done, on the themes of“Resistance”and“Resurrection”in Erdem Bayazıt's poetry. How the resistance and resurrection themes are mentioned in Erdem Bayazıt poetry is being examined. Not only Bayazıt's works, but also his childhood, his artistic life and intellectual biography are being mentioned. This work, which is about Erdem Bayazıt's poems consists of tree section. In the first section, the biography, includes from beginning of his childhood and the artistic life, duration of his magazine periods, is being cited. In the second section, Bayazıt' poems are analysed in the themes of“Resistance”and“Resurrection”. In the third section Bayazıt's poetry is evaluated by the frame of İslamic Civilization and approach of Resurrection Esthetics.