Bilge Karasu'nun eserlerinde özne
The subject in the works of Bilge Karasu
- Tez No: 584595
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİKA KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bilge Karasu, Özne, Varoluş, Ölüm, Bilinçdışı, Bilge Karasu, Subject, Existence, Death, Unconscious
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Türk edebiyatının postmodern döneminde Bilge Karasu'nun eserlerindeki özne oluşumu, toplumsal ideoloji içerisinde ürettiği birey kimlikleri ile hikâyelerde öne çıkan öznelliğin görünür kılınmasını sağlayan bir psikanalitik oluşumdur. Döneminde herhangi bir topluluğun içinde yer almamayı tercih etmiş Bilge Karasu'nun eserlerinde insanın kendi olma yolundaki serüvenin aşamaları anlatılmıştır. Karasu, eserlerinde kahramanların karakterlerini, bireyselliklerini, dil ve anlatımda kullandığı resim-musiki tekniğiyle destekler. Bu çalışmada modern özne oluşumu edebiyat, psikoloji, psikanaliz, felsefe, antropoloji, fenomenoloji gibi çeşitli bilimlerden faydalanılarak disiplinlerarası bir incelemeye tabi tutulmuştur. Tezde Batılı düşünürlerin özne konusundaki görüşlerine başvurulmuş Karasu'nun on üç eseri ayrıntılı olarak okunmuştur. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile aile, arkadaşlık, din, özlem, ölüm gibi temalar etrafında ele alınmıştır. Bireyin iç çözümlemelerinin yoğun olarak yapıldığı eserlerde öznenin önce kendine sonra topluma yabancılaşması ardından da varoluş sorununun gerçekleştirilme çabası Karasu'nun eserlerinde özne anlayışını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In the postmodern period of Turkish literature, the formation of the subject in the works of Bilge Karasu is a psychoanalytic formation that enables the visible subjectivity of the individual identities produced in the social ideology and in the stories.In the works of Bilge Karasu, which has chosen not to be included in any community during the period, the stages of the adventure of human beings are described. .He used the characters, individuality, language and narrative of heroes in Karasu works; Picture-musical technique. In this study, the formation of modern subject is subjected to interdisciplinary examination by utilizing various sciences such as literature, psychology, psychoanalysis, philosophy, anthropology and phenomenology. The thirteen works of Karasu, who had been admitted to the subject of Western thinners in the thesis, were read in detail. The data obtained has been addressed around themes such as family, friendship, religion, longing, death with the method of analyzing the script. In the works where the internal analyses of the individual were carried out intensely, the subject was first to yourself, and the society, and then the existence of the problem revealed the understanding of the subject in Karasu.