İş hayatında psikolojik şiddetle iş tatmini arasındaki ilişki: İzmir ili örneği
The relationship between mobbing and job satisfaction in business life: İzmir province sample
  1. Tez No: 584594
  2. Yazar: RAGİBE KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ŞAHİN ÖRNEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Yeri, Psikolojik Şiddet, İş Tatmini, Mağdur, İzmir, Workplace, Mobbing, Job Satisfaction, Victim, İzmir
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Günümüzde çalışanlara sözlü saldırı ile başlayıp çalışanların ölümüyle sonlanabilen, üzerinde durulmayan, yeterince önem atfedilmeyen, tam anlaşılamayan, fiziksel ve psikolojik sağlığı olumsuz etkileyen davranış bozuklukları, psikolojik şiddet (mobbing) kapsamında incelenmektedir. Sapkın davranışlarla ortaya çıkan psikolojik şiddet kavramı; çalışanları, örgütleri, aileleri hedef almaktadır. İş yerinde uygunsuz davranış, yıldırma ve sindirme girişimleri, baskı, çalışanı görmezden gelme anlamlarına gelmektedir. İş tatmini II. Dünya Savaşı'ndan sonra sanayileşmenin getirdiği olumsuz sonuçları incelemek için araştırma alanlarının konusu olmakla birlikte önemi artarak devam etmektedir. İş tatmini kavramı ise çalışanın kişisel olarak işine karşı verdiği duygusal tepki anlamına gelmektedir. Çalışanın işe karşı tutum ve davranışının olumlu olması ve iş tatmininin sağlanması için; çalışma ortamı koşullarının fiziksel ve psikolojik açıdan iyileştirilmesi gerekmektedir. Çalışanın iş tatminindeki azalmanın, iş yerinde yaşanan çatışma ve verim düşüklüğünün nedenlerinden biri de psikolojik şiddettir. Tezin araştırma kısmında, özellikle son zamanlarda artan önemi dikkate alınarak iş yerinde psikolojik şiddet ile iş tatmini arasındaki ilişki incelenmiştir. İzmir ilinde faaliyette bulunan kurum ve kuruluşların çalışanlarına konuya ilişkin anket uygulanarak elde edilen veriler analiz edilmiştir. İş tatmini ile psikolojik şiddet arasında orta derecede, negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin varlığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Today, employees who start with verbal assault and end with the death of employees, not focused on, not important enough, not fully understood, behavioral disorders that negatively affect physical and psychological health are examined in the context of mobbing. The notion of mobbing arising from deviant behaviour; employees, organizations, families. Inappropriate behaviour in the workplace, intimidation and intimidation attempts, oppression, the means of ignoring the employee. Job satisfaction it is the subject of research areas to examine the negative consequences of industrialization after World War II its importance continues to grow. The concept of job satisfaction means the emotional response of the employee to the personal business. To ensure positive attitude and behavior towards the employee's work and to ensure job satisfaction; the conditions of the working environment need to be improved physically and psychologically. Mobbing is one of the reasons for the decrease in employee job satisfaction, conflict in the workplace and low productivity. In the research section of the thesis, especially considering the increasing importance of the recent times, the relationship between mobbing and job satisfaction in the workplace is examined. The data obtained by applying a questionnaire to the employees of institutions and organizations operating in İzmir province were analyzed. Moderately negative direction statistically significant relationship between job satisfaction and mobbing has been observed.