Öğretmen adaylarının öğrenme stilleri ve teknoloji kullanım niyetlerinin incelenmesi
Investigation of teacher candi̇dates' learning styles and intention to use technology
  1. Tez No: 584645
  2. Yazar: EBRU KURTULUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme Stilleri, Teknoloji Kabul ve Kullanım Niyeti, Öğretmen Adayları, Kolb Öğrenme Stilleri Modeli, Learning Styles, Technology Acceptance and Intention to Use, Teacher Candidates, Kolb Learning Styles Model
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının öğrenme stilleri ile teknoloji kullanım niyetlerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi ve öğrenme stilleri ile teknoloji kullanım niyetleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığının belirlenmesidir. Araştırmanın evreni, 2018-2019 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılında Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğrenim görmekte olan üçüncü ve dördüncü sınıfa devam eden 708 öğretmen adayından oluşmaktadır. Araştırmanın evreni aynı zamanda örneklemi oluşturmakta olup, çalışmaya gönüllü olarak katılan 261 öğretmen adayından dönüt alınmış ve bunlardan da 224'ü işleme alınmıştır. Araştırmada, betimsel bir yöntem olan tarama modeli kullanılmıştır. Öğretmen adaylarının öğrenme stillerini belirlemek için Kolb tarafından geliştirilen ve Gencel (2006) tarafından Türkçe 'ye çevrilip geçerlilik güvenirlilik çalışması yapılan“Kolb Öğrenme Stili Envanteri III (KÖSE III)”kullanılmıştır. Öğretmen adaylarının teknoloji kabul ve kullanım niyetleri belirlemek için ise Urşavaş, Şahin ve McIlroy (2014) tarafından geliştirilen“Öğretmenler İçin Teknoloji Kabul Ölçeği: Ö-TKÖ”uygulanmıştır. Ayrıca katılımcıların demografik özelliklerini saptamak amacıyla teknoloji kabul ölçeğine demografik bilgilerinin belirlendiği bir kişisel bilgi formu eklenmiştir. Verilere veri analiz programı ile istatiksel işlemler uygulanmıştır. İstatiksel işlemlerin uygulanması aşamasında anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmanın bulgu ve sonuçlarına göre, öğretmen adaylarının %33'luk oranla en çok özümseme öğrenme stiline sahip oldukları belirlenmiştir. Katılımcıların %29,9'unun ayrıştırma öğrenme stiline, %24,6'sının değiştirme öğrenme stiline ve en düşük oranla %12,5'inin yerleştirme öğrenme stiline sahip oldukları tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarının öğrenme stilleri ile teknoloji kullanım niyetleri arasında anlamlı bir fark bulunduğu tespit edilmiştir. Teknoloji kabul ve kullanım niyeti ile öğrenme stilleri arasındaki anlamlı farkın hangi alt gruplardan kaynaklandığını belirlemek için yapılan istatiksel analiz neticesinde bu farkın özümseme ve ayrıştıran öğrenme stillerine sahip olanlar arasında ve ayrıştırma öğrenme stilinin lehine olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to make a study from various aspects of teacher candidates' learning styles and intention to use technology and whether there is a meaningful difference between their learning styles and intention to use technology. Target population of the study consists of 708 students from 3rd and 4th grades of the Faculty of Education at Yıldız Technical University in the spring semester of the 2018-2019 academic year. The population of the research also constitutes the sample, and 261 teacher candidates who volunteered to participate in the study received feedback and 224 of them were processed. In this study, screening model was used as a descriptive method. To determine the learning styles of pre-service teachers "Kolb Learning Style Inventory III (KÖSE III) was used that was developed by Kolb and translated into Turkish by Gencel (2006). To understand teacher candidates' intention to use and accept technology, Technology Acceptance Scale for Teachers, developed by Urşavaş, Şahin and McIlroy (2014) was applied. Also to determine the demographic characteristics of the participants, a personal information form was added to the technology acceptance scale where demographic information was questioned. The data were applied data analysis program with statistical operations. Significance level was accepted as 0.05 at the application stage of statistical procedures. According to the findings and results of the study, it was observed that the teacher candidates had mostly assimilating learning style with a rate of 33%. It was found that 29.9% of the participants had converging learning style, 24.6% had diverging learning style and 12.5 % had accomodating learning style level at the lowest. A significant difference was found between the learning styles of teacher candidates and their intention to use technology. As a result of the statistical analysis performed to determine which sub-groups the meaningful difference between technology intention and use intention and learning styles stem from, It has been found that this difference is in favor of those who have assimilating and converging learning styles and in favor of converging learning style.