Finansal olmayan raporlama ve bir uygulama
Non-financial reporting and an application
  1. Tez No: 584693
  2. Yazar: MUHAMMET MUSTAFA KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP HATUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Olmayan Raporlama, Entegre Raporlama, Sürdürebilirlik Raporlaması, Çevre Raporlaması, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Raporlaması, Non-Financial Reporting, Integrated Reporting, Sustainability Reporting, Environmental Reporting, Corporate Social Responsibility Reporting
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Günümüzde değişen iş faaliyetleri ve paydaş beklentileri kurumsal raporların dönüşümüne ve gelişmesine neden olmuştur. Finansal raporlamadan sürdürebilirlik raporlamasına ve günümüzde entegre raporlamaya kadar gelişen bu süreçte kurumsal raporlama finansal bakış açısının yanında kısa, orta ve uzun vadeli bakış açısına sahip sosyal ve çevresel konuların da yer aldığı işletme raporları haline getirmiştir. Bu dönüşüm sonucunda işletmelerin çevresel, yönetimsel ve sosyal yönden kontrol edemediği sorunlar, işletmelerin risk düzeylerini ve sürdürebilirliğini etkiler duruma gelmiştir. İşletmeler hakkında en doğru yönetsel kararlar almak isteyen bilgi kullanıcıları sadece finansal tablolardan sağlanan mali bilgilere değil, aynı zamanda finansal olmayan tablolardan elde edilen bilgilere de ilgi duymaktadırlar. Böylece finansal olmayan bilgilerin önem düzeylerinin artığı yeni bir sistem oluşmaktadır. Bu yeni raporlama sisteminde finansal ve finansal olmayan mali tablolar birlikte analiz edilerek kısa, orta ve uzun vadede işletmelerin oluşturacağı değerleri gösteren bütüncül bir rapor hazırlanmaktadır. Bu şekilde bu sistem iç ve dış bilgi kullanıcılarının bütüncül bir bakış açısı temelinde daha doğru kararlar almalarını sağlayabilmektedir. Bu çalışmanın amacı finansal olmayan raporların türleri, ilkeleri, göstergelerini ve sürdürülebilir performans için öneminin belirlenmesidir. Bu kapsamda çalışmada uluslararası entegre raporlama ilkeleri çerçevesinde entegre raporlarda yer alacak bilgilerin ve bu bilgilerin nasıl raporlanacağı hakkında işletmelere rehber olabileceği düşünülen örnek bir entegre rapor hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today's changing business activities and stakeholder expectations have led to the transformation and development of corporate reports. From financial reporting to sustainability reporting and today's integrated reporting, corporate reporting has become a business report that includes short, medium and long term social and environmental issues as well as financial point of view. As a result of this transformation, the problems that enterprises cannot control in terms of environmental, administrative and social aspects affect the risk levels and sustainability of enterprises. Information users who want to make the most accurate managerial decisions about businesses are not only interested in financial information provided from financial statements, but also from information obtained from non-financial statements. Thus, a new system is formed in which the importance level of non-financial information increases. In this new reporting system, financial and non-financial financial statements are analyzed together and a holistic report is prepared showing the values to be created by enterprises in the short, medium and long term. In this way, this system enables internal and external information users to make more accurate decisions based on a holistic perspective. The purpose of this study is to determine the types, principles, indicators and importance of non-financial reports for sustainable performance. In this context, a sample integrated report, which is thought to be able to guide businesses about the information to be included in the integrated reports and how to report this information, has been prepared within the framework of international integrated reporting principles.