Maddi olmayan duran varlıkların Vergi Usul Kanunu ile Türkiye muhasebe ve finansal raporlama standartları açısından incelenmesine yönelik bir uygulama
An application for examining intangible assets in terms of Tax Procedure Law and Turkish accounting and financial reporting standards
  1. Tez No: 814863
  2. Yazar: BESTE ZAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇKİN GÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Mevzuatı, TMS 38, Maddi Olmayan Duran Varlıklar, Tax Procedure Law, IAS 38, Intangible Assets
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bilgi ekonomisi ve dijital dönüşümle birlikte işletmeler için maddi olmayan duran varlıkların önemi artmıştır. Bu tür varlıklar, rekabet avantajı sağlayabilir, gelir oluşturabilir ve işletmenin değerini artırıp sürdürülebilir bir büyüme kazanmasına katkıda bulunabilir. İşletmelere ekonomik fayda sağlayan, rekabet avantajı kazandıran, ancak somut bir varlık olmayan bu tür varlıklar maddi olmayan duran varlık olarak isimlendirilmektedir. Bu tür varlıklar arasında yer alan unsurlar: patentler, dijital ürünler, sanatsal eserler, fikri mülkiyet hakları, marka değerleri, müşteri tabanı ve tedarikçi ağları, pazarlama stratejileri gibidir. Maddi olmayan duran varlıkların kaydedilmesi, değerlemesi ve raporlanması işletmelerin finansal tablolarını nasıl etkilediği önemli bir konudur. Bu nedenle, finansal tablolarda yer alan maddi olmayan duran varlıkların doğru, güvenilir ve gerçeğe uygun olması önem arz etmektedir. Globalleşme ve teknolojik gelişmelerle birlikte bu varlıklar giderek daha da önem kazanmaya başlamıştır. Farklı ülkelerde faaliyette bulunan firmalar finansal tablolarını düzenlemeli ve raporlamalıdır. Bu nedenle, faydalı ve gerçeğe uygun mali bilgilerin üretilebilmesi için özel sektörde yer alan bireyler, mesleki kuruluşlar ve devletlerarasında çalışmalar yapılarak Finansal Raporlama Standartları geliştirilmiştir. Türkiye'de bu standartlar Borsa'da faaliyet gösteren işletmelerde ve finansal sektördeki kuruşlar tarafından uygulanmaktadır. Çalışmamızda Vergi Usul Kanunu ve Türkiye Muhasebe Standardı 38'na göre finansal tablolarını raporlayan iki farklı işletmenin iki yöntem arasındaki farklılıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the information economy and digital transformation, the importance of intangible assets for businesses has increased. Such assets can provide a competitive advantage, generate revenue, and increase the value of the business and contribute to sustainable growth. Such assets, which provide economic benefits and competitive advantage to businesses, but are not tangible assets, are called intangible assets. Elements of such assets include: patents, digital products, artistic works, intellectual property rights, brand equity, customer base and supplier networks, marketing strategies. The recording, valuation and reporting of intangible assets is an important issue in how they affect the financial statements of businesses. Therefore, it is important that the intangible assets included in the financial statements are accurate, reliable and fair. With globalization and technological developments, these assets have started to gain more and more importance. Firms operating in different countries should prepare and report their financial statements. For this reason, Financial Reporting Standards have been developed by conducting studies between individuals in the private sector, professional organizations and governments in order to produce useful and truthful financial information. In Turkey, these standards are implemented by businesses operating in the Stock Exchange and by institutions in the financial sector. In our study, the differences between the two methods of two different companies reporting their financial statements according to the Tax Procedure Law and Turkish Accounting Standard 38 were determined.