Lego robotikle programlamanın ortaokul öğrencilerinin problem çözme becerilerine ve başarılarına etkisi
The effect of programming with lego robotics on secondary school students' problem solving skills and achievements
  1. Tez No: 584836
  2. Yazar: HİLAL UĞUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA BURCU TOPU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Lego robotikle programlama, işbirlikli öğrenme, problem çözme becerisi, akademik başarı, Programming with lego robotics, collaborative learning, problem solving skill, academic achievement
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Amaç: Bu çalışmada lego robotikle ile programlama öğrenme sürecinde bireysel ve işbirlikli etkinliklerin öğrencilerin problem çözme becerilerine ve programlama başarılarına etkisi incelenmiş, değişkenler arası ilişki olup olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca bu süreçte öğrencilerin problem çözme becerilerini ve başarılarını etkileyen faktörler ortaya çıkarılmıştır. Yöntem: Bu çalışmada karma araştırma desenlerinden Çeşitleme kullanılmıştır. Çalışma grubu; amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenen bireysel grupta 25, işbirlikli grupta 30 olmak üzere toplam 55 ilköğretim 6. sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak problem çözme ölçeği, akademik başarı testi, öğrenci etkinlik günlükleri ve görüşme rehberi kullanılmıştır. Bulgular: Grupların genel problem çözme becerileri arasında anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür. Problem çözme becerisinin yalnızca kaçınma alt boyutu ve programlama başarısı açısından gruplar arası bireysel grup lehine anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Bireysel grupta problem çözme becerisi ile programlama başarısı arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı ilişki saptanırken, işbirlikli grupta değişkenler arası anlamlı ilişki görülmemiştir. Nitel veriler ışığında ise; her iki gruptaki öğrencilerin problem çözme becerilerini ve akademik başarılarını etkileyen çok sayıda faktörler olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Lego robotikle programlama etkinliklerinde bireysel gruptaki öğrencilerin işbirlikli gruptakilere göre daha başarılı oldukları, problem çözme becerilerinin daha fazla gelişme gösterdiği de görülmektedir. Bu etkinliklerin grupları farklı şekillerde etkileyen faktörler içerdiği belirtilmektedir. Bu çalışmanın; işbirlikli ve bireysel etkinliklere katılan öğrencileri karşılaştırması, zengin nitel bulgular içermesi açısından temel programlama öğretimi amacıyla yapılacak lego robotik etkinliklere yönelik araştırmalarına yön vereceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, the effects of individual and collaborative lego robotic programming activities on students' problem solving skills and programming achievement were examided. It also was analyzed the correlations between the variables and determined the factors affecting the students' problem solving skills and programming achievement according to the individual and collaborative groups. Method: The Triangulation research, one of the mixed method, was conducted in this study. The study group consisted of 55 secondary school 6th grade students selected by appropriate sampling method in total. As a data collection tools problem solving scale, academic achievement test, student activity diaries and interview guide was used. Findings: There was no significiant difference between the the groups according to the problem solving skills whereas was a significiant differences avoidance sub-factor skills, and achievement. In addition, there was a significant positive correlation between the variables in individual group whereas were no correlation in collaborative group. It also was determined many factors affecting students' problem solving skills and achievement in both of groups. Result: It was revealed that the students of individual group are more successful and more improving in their problem solving skills than collaborative group in the lego robotic programming activities. In the activities, it was determined the factors affecting the groups differently. This study is considered to guide lego robotic activities with the purpose of improving the basic programming skills, with its comparison of students that took part in colaborative and individual activities the rich quantitative data.