Bir cezaevinde iş sağlığı ve güvenliği uygulaması: L tipi matris risk analizi
Occupational healt and safety practice in a prison: L type matrix risk analysis
- Tez No: 584894
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACI BAYRAM İRHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cezaevi, Mesleki Risk, Meslek Hastalıkları, İş Sağlığı ve Güvenliği, Prison, Occupational Risk, Occupational Diseases, Occupational health and Safety
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Cezaevleri iş sağlığı ve güvenliği açısından oldukça yetersizdir. Bunun nedeni kapalı ve karanlık bir mimari yapıya sahip olmasıdır. Bu durum tehlikeli sınıfta yer alan cezaevi çalışanları için ciddi riskler ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışma ile glokal süreçte hızla önem kazanan İş Sağlığı ve Güvenliğinde mesleki riskleri belirlemek, bunların giderilmesi yönünde bir çalışma ortaya koymak ve bu amaç kapsamında risklerin minimize edilmesine katkıda bulunmak hedeflenmiştir. Eğer cezaevlerinin fiziki yapısı değiştirilmez ya da risklerin önlenmesi için gerekli düzenlemeler yapılmaz ise çalışan personel çok ciddi risklere maruz kalacak, iş kazaları ve meslek hastalıkları artacaktır. Araştırmamız neticesinde cezaevi ortamının çalışma koşulları açısından iş sağlığı ve güvenliği kriterlerine uymadığı belirlenmiştir. Çalışma ortamının esnekliğinin çok sınırlı olduğu bu kurumda risklerin genelinin orta dereceli risk olduğu söylenebilir. Kurum için en iyi iş sağlığı ve güvenliği önleminin öncelikle çalışma ortamını değiştirmek olduğu kanaatine varılabilir.
Özet (Çeviri)
Prisons are inadequate in terms of occupational health and safety. This is because it has a closed and dark structure. This poses serious risks for prison workers of the dangerous class. İn this study, I am aimed to determine occupational risks in the Occupational Health and Safety, which is rapidly gaining importance in the glocal process, to put forward a work towards eliminating these risks and to contribute to the minimization of risks within this scope. If the physical structure of prisons is not changed or necessary arrangements are not made to prevent risks, the personnel will be exposed to very serious person risks and occupational accidents and diseases will increase. As a result of our research, it was determined that the prison environment does not meet the occupational health and safety criteria in terms of working conditions. It can be said that the best occupational health and safety measure is to change the working environment in this institution where the flexibility of the working environment is very limited.