433 Numaralı Birecik Şer'iyye Sicili transkripsiyon ve değerlendirmesi
Transcription and evaluation Court Records (433 Numbers) of Birecik
  1. Tez No: 584979
  2. Yazar: İBRAHİM EREZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANİFE ALACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Birecik, Şer'iyye Sicili, Dava, Mahkeme, Birecik, Court Records, Case, Court
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 295
Özet
Şer'iyye Sicilleri Osmanlı Devleti'nde kaza idari birimi altında, davalarda verdikleri kararların ve merkezden gelen emirlerin kaydedildiği defterlerdir. Bizim araştırdığımız tezin konusu ise 433 Numaralı Birecik Şer'iyye Sicilidir. Bu sicilden yararlanarak Birecik'in sosyal, ekonomik, kültürel, bölgesel ve kent yapısını ayrıntılı bir şekilde görebiliriz. Bu yönden şer'iyye sicillerinin ehemmiyeti çok büyüktür. Birecik'e 1899-1900 yılları arasında sosyo-kültürel açıdan baktığımız zaman yoğun olarak Müslümanların kısmende olsa gayr-i müslimlerin hayatlarını idame ettirdiklerini görüyoruz. Genelde Müslümanlar; tarım, hayvancılık, ziraat gibi ekonomik faaliyetlerle uğraşmışlardır. Gayr-i Müslimler ise daha çok sanat ve ticaret gibi şehir yapısını ilgilendiren mesleklerle uğraşmışlardır. Bu çalışmayla 1899-1900 yıllarında Birecik'in sosyal yapısını, ekonomik faaliyet alanlarını, kent olarak; mahallelerini, kazalarını ve köylerini, bu dönemde yoğun olarak kullanılan kişi adlarını ve lakaplarını, Müslümanlar ile Gayr-i müslimler arasındaki sosyal ilişkileri yansıtmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Court records are the reference books in both regional and urban historical research and they are extremely important. If the city history researchers want to investigate first-hand sources, they have to look at court records. The subject of our thesis is Birecik Court Record No: 433. Taking advantage of this record, we can see in detail the social, economic, cultural, regional and urban structure of Birecik. In this respect, the importance of the court records is immense. When we look at Birecik from a socio-cultural perspective between the years of 1899-1900, we see that most of the residents are Muslims and a small part of the residents are non-Muslims. Muslims in general; they have engaged in economic activities such as agriculture, livestock and agriculture. In this study, we tried to reflect the social structure of Birecik, the areas of economic activity, the neighbourhoods, sub provinces and villages, the names and nicknames of the people used in this period, the social relations between Muslims and non-Muslims.