Using literature circles in teaching English to young learners
Edebiyat gruplarının ilköğretim öğrencilerine İngilizce öğretiminde kullanımı
- Tez No: 584978
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YUMRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okuma, Otantik Hikayeler, Kavram Bazlı Okuma, Edebiyat Grupları, Reading, Authentic Short Stories, Concept-based reading, Literature Circles
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Son yıllarda yapılan araştırmalara göre yoğun okuma içeren edebiyat gruplarının İngilizce öğretiminde öğrencilere iş birliği, farklı bakış açıları kazanma, yetenekleri ortaya çıkarma, özgüven geliştirme, iletişim ve düşünme becerilerini geliştirme, kelime haznesi oluşturma ve ayrıntıları yakalama açısından çok fazla olumlu katkıları vardır. Daniels (2002) edebiyat gruplarının öğrencilerin seçtikleri kitaplara göre oluşturulmuş gruplar halinde belirli aralıklarla okudukları kitapları tartıştıkları bir öğretim yöntemi olduğunu belirtmektedir. Edebiyat gruplarının dil eğitimde kullanılması yeni bir yaklaşım olmamasına rağmen İngilizcenin yabancı dil olarak okutulduğu çevrelerde hala pek kabul görmemektedir. En basit şekli ile bile edebiyat gruplarının İngilizce öğretmenleri tarafından da derslerini zenginleştirici bir uygulama olarak tercih edilmediği gözlemlenmektedir. Bu eylem araştırması yukarıda belirtilen gözlemleri göz önünde bulundurarak, İngilizcenin öğretiminde edebiyat gruplarının kullanılmasının avantajlarını araştırmış ve aynı zamanda öğretmenlerin bu grupları ilköğretim öğrencilerine İngilizce öğretmek için uygularken karşılaşabileceği olası zorluklarını saptamayı hedeflemiştir. Bu çalışma, 2018-2019 akademik yılının ikinci döneminde İstanbul'da özel bir İlköğretim Okulu'nda gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya İngilizce düzeyleri başlangıç seviyesinde olan 18 ilköğretim üçüncü sınıf öğrencisi katılmıştır. Çalışma verileri yarı yapılandırılmış görüşmeler, öz değerlendirme araçları olarak kontrol ve değerlendirme listeleri ile öğretmen gözlem günlüğünden oluşmaktadır. Bu çalışmanın sonuçları edebiyat gruplarının İlköğretimde İngilizce derslerine uygulandığında öğrencilerin okudukları otantik hikâyelerin düşünme, tartışma ve yorum yapma becerilerinin gelişmesine ve bu hikayelerin içerdikleri kavramlar ile oluşan edebiyat gruplarında çalışan öğrencilerin de öğrenme süreçlerinin sorumluluğunu alma nokrasında ilerleme kaydettiği gözlenmiştir. Ayrıca edebiyat gruplarını ilköğretim sınıflarında uygularken İngilizce öğretmenlerinin sınıf yaşayacağı olası problemler incelenmiştir
Özet (Çeviri)
Literature circles are small, peer-led discussion groups whose members chose to read some stories, while reading each member takes notes and later everyone comes to the group with ideas to share. Each group follows a schedule for reading and meeting, holding regular conversations on the way through the book (Daniels,2002). Peed-led literature circles provide learners with an outstanding opportunity to familiarize themselves with authentic stories while working collaboratively in groups by establishing rules for responding and discussing and keeping on-task communication to reflect their understanding of what they are reading. The idea of literature circles isn't recent, but it's hardly accepted in the EFL world. Similarly, many researches show that the implementation of literary circles through concepts is even less visible in the world of education. In addition, even the basics of literature courses are not favored by EFL educators to enchant their linguistic learning either. The purpose of this research was to investigate the benefits of using literature circles with young learners in EFL settings. Besides, it was an attempt to find out the possible challenges the teachers may experience in implementing literature circles in English lessons. The study was conducted in the second term of 2018-2019 academic year at a private primary school in İstanbul, Turkey. The participants in the study were 18 third grade beginner language proficiency students. The tools of data collection with a qualitative approach were semi-structured interviews, checklists and rubrics as self-assessment tools and the teacher's observation diary. The results of the data indicated that the students were exposed to authentic language that contributed to their learning while the use of age appropriate text also gave students the chance to connect and discuss their connections with peers. The students also identified with both the characters and events that increased their motivation to continue reading. Finally, it was observed that the learners liked choosing their own books, roles and projects. The research also examined possible issues that the teachers may experience, such as adjusting a comprehensive integrated reading writing program to young EFL learners and coping with the students' needs with different language abilities working in the same group to fulfill their tasks.