Stratejik insan kaynakları modeli olarak yetenek yönetimi uygulamalarının örgütsel bağlılık ve çalışan performansına etkisi: E-ticaret sektörü üzerine bir araştırma
The effect of talent management practices on organizational commitment and employee performance as a strategic human resources model: A research on e-trade sector
- Tez No: 584990
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ADİL SALEPÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yetenek, Yetenek Yönetimi, Örgütsel Bağlılık, Çalışan Performansı, Talent, Talent Management, Organizational Commitment, Employee Performance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
“Yetenek yönetimi”kavramı son yıllarda ortaya çıkan ve örgüte yetenekli bireylerin alınmasını, eğitimini, geliştirilmesini ve bu çalışanları örgütte tutmak için 'stratejik insan kaynakları yönetiminin' özelleşmiş bir uygulama şeklini ortaya koyan yönetim kavramıdır. Örgüt için taşıdığı önemin yanı sıra yetenekli çalışanların diğer çalışanlara kıyasla iş ortamı ve şartları konusunda daha seçici oldukları göz önünde bulundurulduğunda yetenek yönetimi kavramının örgütler için daha fazla önem kazandığı görülmektedir. İşletmeler açısından yetenekli çalışanlara sahip olmak ve onları bünyelerinde tutabilmek kendi aralarında bir yarışa sebebiyet vermektedir. Yetenek yönetimini başarı ile uygulayabilen işletmelere bakıldığında yetenek yönetiminin finansal açıdan önemli bir etki yarattığı görülmektedir. Araştırmanın temel amacı, son zamanlarda sosyal bilimler alanında üzerinde sıkça durulan yetenek yönetimi uygulamalarının örgütsel bağlılık ve çalışma performansı üzerindeki etkisinin ortaya konulmasıdır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle yetenek yönetimi uygulamaları, örgütsel bağlılık ve çalışan performansı kavramları açıklanmaya çalışılacak ve e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde yetenek yönetimi uygulamalarının örgütsel bağlılık ve çalışan performansı üzerindeki etkisi araştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
The concept of“talent management”is the concept of management, which has emerged in recent years and shows a specialized application of strategic human resource management in order to recruit, train, develop and keep these employees in the organization. In addition to the importance of the organization, it is seen that the concept of talent management becomes more important for organizations considering that talented employees are more selective about the business environment and conditions compared to other employees. To have skilled employees in terms of enterprises and to keep them in their bodies causes a race among themselves. It is seen that talent management has a significant financial impact when it comes to the enterprises that can successfully implement talent management. The main aim of the research is to reveal the effects of the recently applied talent management practices on organizational commitment and work performance. For this purpose, firstly, the concepts of talent management practices, organizational commitment and employee performance will be explained and the effect of talent management practices on organizational commitment and employee performance will be investigated in enterprises operating in e-commerce sector.