Çevresel duyarlılığının oluşmasında davranışsal yaklaşımlar
Behavioral approaches in environmental sensitivity
- Tez No: 584991
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ M. ERCAN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal İktisat, Çevre ve Ekonomi, Davranışsal Kamu Politikaları, Behavioral Economics, Environment and Economy, Behavioral Public Policies
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Sanayi devrimine kadar doğal dengesini koruyan dünya, yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren çevre sorunlarının üstesinden gelmeye çalışmıştır. Çevre sorunlarının daha fazla hissedilmesi neticesinde sürdürülebilir kalkınma kavramı orta çıkmış ve bu kavramla, kalkınmanın çevreye zarar vererek ve çevreye hiçe sayarak yapılması, faydadan çok zarar vereceği görüşü hakim olmaya başlamıştır. Dışsal maliyeti yüksek olan çevre sorunlarının çözümleyebilmek adına çevre politikaları oluşturulmuştur. Çevresel ilke ve hedefleri bütününü oluşturan çevre politikaları, belirlenmiş olan hedeflere ulaşabilmek için bu hedeflere uyumlu politika araçları içermektedir. Günümüzde, davranışsal iktisadın teorilerinin psikolojik temellere oturtması ve insan odaklı olması, bu teorileri daha gerçekçi hale getirmiş ve sonucunda, pek çok ülkenin kamu politikalarında kabul edilen alan haline gelmiştir. Psikolojik temellere dayalı varsayımlara dayanması nedeniyle iktisadi davranışların daha güçlü analiz edileceğine ve bu yolla, daha güçlü politikalar geliştirileceğine inanılmaktadır. Yapılan çalışmayla, iktisadın bireylerin sınırlı rasyonellik varsayımından hareketle, bireylerin iktisadi davranışlarının, özellikle de çevre yanlısı davranışlarının önündeki engeller öngörülmeye çalışılmış ve bu engelleri öngörmeye çalışırken, davranışsal iktisat alanındaki literatür çalışmaları ve yapmış olduğum uygulamayla, bu öngörüleri desteklemek hedeflenmiştir. Araştırılan literatür çalışmaları ve uygulanan çalışmanın bulgularında da, davranışsal öğelerin faydalı olduğu sonuçları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Preserving its natural balance until the industrial revolution, the world has tried to overcome environmental problems since the second half of the twentieth century. As the environmental problems are felt more and more, the concept of sustainable development has come to the fore and with this concept, the idea that development is done by damaging and disregarding the environment has started to dominate the idea that it will harm rather than benefit. Environmental policies have been established in order to solve environmental problems with high external costs. Environmental policies, which constitute the entirety of environmental principles and objectives, contain policy tools in line with these objectives in order to achieve the specified targets. Nowadays, the theories based on behavioral economics are based on psychological bases and people-oriented, making these theories more realistic and as a result, they become the accepted field in many countries' public policies. It is believed that economic behaviors will be analyzed more strongly and stronger policies will be developed in this way as it is based on assumptions based on psychological foundations. Based on the limited rationality assumption of economics, the obstacles in front of economic behaviors of individuals, especially pro-environmental behaviors, were tried to be predicted. In the literature studies and the findings of the study, it was obtained that behavioral elements were beneficial.