Brexit ve sonrası: Avrupa bütünleşmesi ve AB-İngiltere ilişkileri üzerine muhtemel etkileri
Brexit and post-term of it: European integration (Unification) and probable effects on relationship between European Union and England
- Tez No: 585142
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Brexit, AB Bütünleşmesi, İngiltere-AB İlişkileri, Brexit, European Integration, UK-EU relations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tezin kuramsal kapsamı dahilinde Brexit'in AB bütünleşmesi üzerindeki etkilerini araştırmak, bu değerlendirmeyi İngiltere-AB ilişkileri ve küresel etkileri bağlamında gerçekleştirmektir. Bu tezde niteliksel bir araştırma yöntemi olan süreç takibi analizi uygulanmaya çabalanmış ve Avrupa şüpheciliğinin, Brexit'i tetikleyen ve onu üreten süreçte nedensel bir mekanizma olduğu iddia edilmektedir. Dolayısıyla, Brexit'in, Birleşik Krallık'ın Avrupa Ekonomik Topluluğu ile ilk müzakerelerinden itibaren Avrupa siyasi bütünleşme projesine yönelik şüpheci ve hevessiz eğiliminin sonucu olduğunu iddia etmektedir. Aynı zamanda, Brexit'in Avrupa bütünleşmesi üzerindeki muhtemel etkisini ele alarak; birincisi Avrupa şüpheciliğinin etkisinde olan ve AB'nin parçalanmasına ve zayıflamasına yol açan geniş yörüngenin farkında olmanın (merkezkaç yörüngesi) önemine dikkat çekmektedir. İkincisi, AB içerisinde daha fazla işbirliğine yol açabilecek ve Avrupa bütünleşme sürecinin güçlendirilmesine yol açabilecek potansiyeli algılamanın önemine vurgu yapmaktadır (merkezcil yörünge). Brexit, AB'nin yönünü belirleyen daha geniş bir belirsizlik alanının bir parçasıdır. Ardışık AB krizlerini, aynı zamanda çeşitli fırsatları yaratan bağlamsal faktörler olarak görüp, krizin yol açtığı istikrarsızlık ve belirsizlik ele alınmalıdır. Britanya gibi diplomatik ve ekonomik açıdan AB içindeki ağırlıklı olan bir ülkenin AB'den ayrılması, AB içerisinde birliği güçlendirebileceği gibi; aksi bir durumda domino etkisiyle bazı AB ülkelerinin AB'ye olan bağlılıklarını negatif anlamda etkileyebilir. Son olarak tez, Brexit ve diğer tüm sorunlar karşısında Avrupa birliğinin anahtar ülkesinin Almanya olacağını savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the effects of the Brexit on the EU integration and to make this assessment in the context of UK-EU relations and global effects. In this thesis, a qualitative research method, Process Tracing, is applied and it is argued that Euroscepticism is the causal mechanism in the process that triggers and produces Brexit. Accordingly, Brexit was the result of the skeptical and unwilling attitude towards the European political integration project of the United Kingdom from the first negotiations with the European Economic Community. At the same time, considering the possible impact of Brexit on European integration; firstly, it draws attention to the importance of being aware of the large trajectory (centrifugal trajectory), which is influenced by Euroscepticism and leads to the fragmentation and weakening of the EU. Secondly, it emphasizes the importance of perceiving the potential that could lead to greater cooperation within the EU and to strengthen the European integration process (centripetal trajectory). Brexit is part of a wider area of uncertainty that determines the direction of the EU. Consistent EU crises should be viewed as contextual factors that create a variety of opportunities and the instability and uncertainty caused by the crisis should be addressed. The exit of a country such as Britain, which has by diplomatic and economic dominance within the EU, can strengthen the unity within the EU; or otherwise, it may negatively affect the commitment of some EU countries to the EU with domino Finally, the thesis argues that Germany will be the key country of the European Union in the face of Brexit and all other problems.