Realizm perspektifinde Brexit sürecinin incelenmesi
Examination of the Brexit process in the perspective of realism
  1. Tez No: 742608
  2. Yazar: AYSİMA ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERAY ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Bütünleşmesi, Avrupa Şüpheciliği, Brexit, Britanya, Realizm
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
İngiltere'nin Avrupa Birliği ile ilişkileri, ilk olarak 1973 yılında başlamıştır. Avrupa Birliği'nin kuruluş sırasında etkin rol alan İngiltere, sürece tam olarak dâhil olmayıp her zaman mesafeli bulunmuştur. İngiltere her zaman ulusal kimliğini koruma odaklı olmuştur. Avrupa Birliği'ne daha çok iktisadi menfaatler dolayısı ile üye olmuştur ve bununla birlikte üye olmasına rağmen mesafesini her daim koruyan bir çizgide bulunmuştur. İngiltere'nin bu mesafeli tutumu zamanla bazı krizlere yol açmıştır ve neticede AB'den çıkma kararı alma aşamasına gelmiştir. İngiltere ve Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler için dönüm noktası Brexit ile olmuştur ve bağlamda ön plana çıkan bazı önemli hususlar gündeme gelmiştir. Bunlar arasında göçmen krizi ve Avrupa şüpheciliği Brexit sürecinin en fazla tartışılan başlıkları olmuştur. Yaşanan gelişmeler neticesinde 23 Haziran 2016'da yapılan referandumun çıkma kararıyla başlayan belirsiz ve gergin ortamı, 31 Ocak 2020'de sonlanan çıkış süreci ile nihayete ermiştir. Bu bağlamda bu tezin amacı, Brexit'e giden süreci; tarihsel temellerinde ikili ilişkiler ve çoklu ilişkiler çerçevesinde nedenleri ve sonuçları ile uzun yıllar uluslararası ilişkilere hâkim olan realist anlayış çerçevesinde incelemektir. Buna göre çalışmada öncelikle realizm ve realizme ilişkin kavramlar, tarihsel süreci, geçirdiği değişim ve dönüşümler ve argümanlarının neler olduğu üzerinde detaylı bir alanyazın taraması yapılmıştır. Devam eden ikinci bölümde Avrupa Birliği tarihsel sürecinde incelenmiş, Avrupa Bütünleşmesi ve Avrupa Birliği'nin geleceği gibi konular üzerinde durulmuştur. Son bölüm olan üçüncü kısımda ise Brexit süreci referandum öncesi ve sonrası, yansımaları ve olası senaryoların neler olduğu üzerinde durulup sonuçta realizm perspektifinden Brexit süreci yorumlanmaya çalışılmıştır. Elde edilen sonuç göstermektedir ki uluslararası alanda güç ve güç dengesine ciddi bir vurguda bulunan realizm Brexit sürecinde taraflar için oldukça önemli görülüp İngiltere egemen gücü ve özerk hareket alanı yaratmak için Brexit sürecini nihayetlendirmiştir. Elbette bu kararın tüm taraflar için farklı etkileri olmakla birlikte en çok AB ve İngiltere için çarpıcı sonuçları olduğundan söz etmek mümkündür. Araştırma boyunca tüm bu konular üzerinde detaylı bir şekilde durulmaya çalışılırken nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Britain's relations with the European Union first started in 1973.The United Kingdom, which took an active role in the establishment of the European Union, was not fully involved in the process and was always distant. The UK has always been focused on preserving its national identity. It has become a member of the European Union mostly due to economic interests, and although it is a member with flour, a line that always maintains its distance has also been found. This distant attitude of the United Kingdom has led to some crises over time and eventually brought the United Kingdom to the stage of deciding to leave the EU. The turning point for the relations between the United Kingdom and the European Union has been with Brexit, and some important issues have come to the fore in the context. Among these, the migrant crisis and Euroscepticism were the most discussed topics of the Brexit process. As a result of the developments experienced, the uncertain and tense environment that started with the decision of the referendum held on June 23, 2016, came to an end with the exit process that ended on January 31, 2020. In this context, the aim of this thesis is the process leading to Brexit; is to examine the historical basis of bilateral relations and multiple relations within the framework of the realist understanding, which has dominated international relations for many years, with its causes and consequences. Accordingly, in the study, first of all, a detailed literature review was made on the concepts of realism and realism, its historical process, the changes and transformations it went through and what its arguments were. In the second part, which continues, the European Union is examined in its historical process, and issues such as European Integration and the future of the European Union are emphasized. In the third part, which is the last part, the Brexit process before and after the referendum, its reflections and possible scenarios are emphasized and finally the Brexit process is tried to be interpreted from the perspective of realism. The results show that realism, which puts a serious emphasis on the balance of power and power in the international arena, was considered very important for the parties in the Brexit process and finalized the Brexit process for the sovereign power of the United Kingdom and to create an autonomous space for action. Of course, although this decision has different effects for all parties, it is possible to mention that it has striking results mostly for the EU and the United Kingdom. Throughout the research, it has been tried to focus on all these issues in detail. While trying to focus on all these issues in detail throughout the research, document analysis, one of the qualitative research methods, was used. Keywors: Brexit, Britain, European Integration, European Skepticism, Realism