Liderlik stillerinin çalışan hemşirelerin motivasyonuna etkisi: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi uygulaması
The effect of leadership styles on the motivation of working nurses:Ege University Medical Faculty Hospital case
  1. Tez No: 585191
  2. Yazar: UMUT ARDİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT BEKİR KIDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Stilleri, Motivasyon, Hemşire, Yönetici Hemşire, Leadership, Leadership Styles, Motivation, Nurse, Executive Nurse
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmanın amacı; yönetici hemşirelerin liderlik stillerinin çalışan hemşirelerin motivasyonuna etkisini incelemektir. Araştırmanın örnekleminiEge Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin yetişkin birimlerinde aktif çalışan 301 hemşire oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan ve hemşirelerin sosyo-demografik özellikleri ile çalışma durumlarına ait toplam sekiz sorudan oluşan ''Tanıtıcı Bilgiler Formu'', 30 sorudan oluşan üç boyutlu ''Liderlik Tarzı Ölçeği'' (Cronbach Alfa: 0.89) ve 29 sorudan oluşan iki boyutlu ''İş Motivasyonu Ölçeği'' (Cronbach Alfa: 0.85) kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 20 paket programından yararlanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel metotlardan; frekans, yüzde, minimum, maksimum, ortalama ve standart sapma değerleri kullanılmıştır. Normal dağılım Kolmogorov Smirnov Testi ile incelenmiş olup verilerin normal dağılmadığı anlaşılmıştır. Normal dağılım göstermeyen değişkenlerin, ikili grup karşılaştırmasında Mann Whitney U-Testi ve ikiden fazla grubun karşılaştırılmasında Kruskal Wallis H Testi kullanılmıştır. Kruskal Wallis H Testi sonrası anlamlı farklılık bulunduğunda farklılığın hangi gruplardan kaynaklandığını belirlemek amacıyla Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesinde ise Spearman Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak servis sorumlularının toplam liderlikleri ile hemşirelerin içsel motivasyonları, dışsal motivasyonları ve toplam iş motivasyonları arasında zayıf düzeyde pozitif anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; The aim of this study is to investigate the effect of leadership styles of executive nurses on motivation of working nurses. The sample of the study consists of 301 nurses working in Ege University Medical Faculty Hospital. As instruments,“Introductory Information Form”consisting of eight items,“Leadership Behavior Scale”(Cronbach Alfa: 0.89) consisting of 30 items and“Job Motivation Scale”(Cronbach Alfa: 0.85) consisting of 29 items were used. SPSS program 20 was used to analyze the data.Descriptive statistical methods such as frequency, percent, arithmetic mean and standart deviation were used in analysing the data. The normality of distribution of the data was checked by Kolmogorov-Smirnov test and the data did not show normal distribution. In the abnormal distributed groups, both Kruskal Wallis and Mann Whitney-U tests were employed. Mann Whitney-U test was used to test the groups from which the significant difference is derived when there is a significant difference in the Kruskall Wallis variance analysis.Spearman correlation was used to examine the relationships between variables. As a result, a weak positive correlation was found between the total leadership of the service officers and internal motivations, external motivations and the total work motivations of the nurses.