Sınıf öğretmenlerinin öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumları ile öğretim stratejilerinin incelenmesi
Investigation of primary teachers' attitudes towards their profession and their instruction strategies
- Tez No: 585210
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÜNİŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tutum, Öğretmenlik Mesleği, Öğretmen, Tutum Ölçeği, Strateji, Attitudes, Teaching Profession, Attitude Scale, Teaching Strategies
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada eğitim sisteminin temel taşlarından biri olan öğretmenlerin öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumları ve öğretme stratejileri bazı değişkenlere göre incelenecektir. Bu araştırmanın amacı, çalışan öğretmenlerin tutumlarını cinsiyet, kıdem, mezun oldukları öğretim kurumları, medeni durum, sahip olunan çocuk sayısı, ebeveynlerinin öğretmen olup olmaması, öğretmenlik mesleğini isteyerek seçme durumlarını içeren değişkenlere göre incelemektir. Araştırma ile ilgili veriler, Demirel ve Ünişen (2016) tarafından geliştirilen“Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutum Ölçeği”ile Saracaloğlu, Evin-Gencel ve Yılmaz (2010, 2011) tarafından geliştirilmiş“Öğretme Stratejileri Ölçeği”ile toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini, Adıyaman il merkezindeki okullarda çalışmakta olan 500 öğretmen oluşturmaktadır. Veriler 2016-2017 eğitim-öğretim yılında toplanmış ve elde edilen veriler SPSS programında çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda kadın öğretmenlerin; 1-4 yıl arası kıdeme sahip öğretmenlerin; eğitim ve fen edebiyat fakülteleri dışındaki kaynaklardan mezun olan ve mesleği isteyerek seçen öğretmenlerin, öğretmenlik mesleğine ilişkin daha olumlu tutumlara sahip oldukları, öğretme stratejilerinde ise kıdem arttıkça Buluş Yoluyla Öğretme Stratejisini tercih ettikleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present research aimed to investigate primary school teachers' attitudes towards their profession and their favorite strategies on basis of certain variables. It revealed the results according to their gender, superiority, last graduated institution, marital status, number of children they had, whether their parents were teachers, if they had chosen teaching profession on their will. The data for the research were collected through“Attitudes towards Teaching Profession Scale”, which was developed by Demirel and Ünişen (2016) and“Teaching Strategies Scale”, which was developed by Saraçalıoğlu, Evin-Gencel and Yılmaz (2010). The sample of the research consisted of 500 teachers employed in primary schools in central Adıyaman. The data were collected in academic year of 2016-2017, and collected data were analyzed in SPSS. The results of the research revealed that according to gender female teachers, according to seniority teachers of 1-4 years senior, according to last graduated institution the teacher graduated from higher school out of education faculties and science and letters faculties, and according to willingness to choose teaching profession the ones chosen the profession voluntarily had more positive attitudes towards teaching profession. As for the instruction strategies, as the level of increased, they preferred discovery learning strategy more. The findings were discussed according to the present literature and some suggestion were offered in the light of results.