Milletlerarası Ticaret Hukukunda incoterms kurallarının yeri - Bu kuralların sözleşmenin ifa yeri kapsamında dikkate alınıp alınamayacağı sorunu
The place of incoterms rules in the International Commercial Law - The question of whether these rules shall be considered within the scope of the place of performance of the contract
- Tez No: 585209
- Danışmanlar: PROF. DR. HACI CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Incoterms, Place of Performance, Lex Mercatoria, Jurisdiction, International Commercial Law, Incoterms, İfa Yeri, Lex Mercatoria, Yetkili Mahkeme, Milletlerarası Ticaret Hukuku
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Milletlerarası ticaret hukuku, milletlerarası alanda ticaret yapan kişiler arasında uzun yıllardır uygulanan işlemlerin bir norm halini alması ile oluşmuştur. Lex mercatoria'nın yani milletlerarası ticaret hukukunun kaynaklarının çok fazla sayıda olması yargı mercileri açısından zorluklara neden olmaktadır. Bu sebeple, milletlerarası ticaret hukukunun yeknesaklaştırma çalışmalarından biri de Milletlerarası Ticaret Odası tarafından yayınlanan“Incoterms”kurallarıdır. Incoterms milletlerarası ticarette en çok kullanılan evrensel ticari terimlerin Milletlerarası Ticaret Odası tarafından bir araya getirilmesi ile oluşmuştur. Avrupa Birliği Adalet Divanı Electrosteel Europe Sa V Edil Centro Spa kararı ile Incoterms terimlerinin sözleşmenin ifa yerinin ve ticari uyuşmazlığı çözmeye yetkili mahkemenin belirlenmesinde dikkate alınması konusunda bir içtihatta bulunmuştur. Divan, Incoterms terimlerinin sözleşmenin ifa yerinin ve yetkili mahkemenin belirlenmesinde göz önüne alınması gerektiğini belirtmiştir. Türkiye ve Avrupa ülkeleri ile ticari ilişkiler sırasında Incoterms kuralları yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sebeple, bu kararın etkilerinin Türk hukuku açısından incelenmesi gerektiği kanısına varılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, Incoterms kurallarına ilişkin genel açıklamalara yer verilmiş; ikinci bölümünde, Incoterms kurallarının milletlerarası ticaret hukukunda ve Türk hukukundaki yeri ve etkisi açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, Incoterms kurallarının hem Avrupa Birliği Hukuku açısından hem de Türk Hukuku açısından sözleşmenin ifa yeri ve yetkili mahkemenin tespiti yönünden etkisi ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
International commercial law is formed by the fact that the transactions applied for long years among the people who trade in the international field become a norm. The enormous number of sources of Lex Mercatoria, the international commercial law, is a challenge for judicial authorities. For this reason, one of the studies of uniformization of international commercial law is the“Incoterms”rules published by the International Chamber of Commerce. Incoterms was formed by the combination of the most commonly used universal terms in international trade by the International Chamber of Commerce. The Court of Justice of the European Union, with the decision of Electrosteel Europe Sa V Edil Centro Spa, made a case-law to consider the Incoterms in determining the place of performance of the contract and the court competent to settle the commercial dispute. The Court noted that the Incoterms should be taken into account in determining the place of performance of the contract and the competent court. Incoterms during commercial relations between Turkey and European countries are widely used. Therefore, it was concluded that the effects of this decision should be examined in terms of Turkish law. In the first part of the study, general explanations about Incoterms rules are given; In the second part, the place and effect of Incoterms rules in international commercial law and Turkish law are explained. In the third part of the study, the effect of Incoterms rules both in terms of European Union Law and Turkish Law in terms of the place of performance of the contract and determination of the competent court are discussed.