Finansal krizler ve hedge fonlarının krizlerdeki rolü
Financial crisis and the role of hedge funds in crisis
  1. Tez No: 585240
  2. Yazar: AYHAN UÇURUM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM KESKİN KÖYLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, İşletme, Banking, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz, finansal kriz, hedge, hedge fon, Crisis, financial crisis, hedge, hedge fund
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Küresel piyasaların hızla büyüyen ve gelişen sektörü, hedge fonlar. Yatırımcısına sağladığı kazançlar ve aktif büyüklüklerinin trilyon dolarları aşması hedge fonları finans piyasasının önemli bir sektörü haline getirmiştir. 1990'lardan günümüze her geçen gün dikkatleri üzerine çeken bu fonlar finans piyasalarında yaşanan hemen her dalgalanmadan sorumlu tutulmuş ve birçok eleştirinin merkezi haline gelmiştir. Yaşanan küresel finans krizleri ile birlikte piyasalara etkileri tartışılmaya başlanan hedge fonlar; kimilerine göre riski üstlendikleri, likiditeyi artırdıkları ve piyasalar da doğru fiyatlama sağladıkları için tehdit oluşturmadıklarını kimilerine göre ise şeffaf olmayan yapıları, aşırı kaldıraç kullanmaları nedeniyle piyasalarda tehdit oluşturdukları savunulmuştur. Çalışmanın kapsamı küresel krizler ve hedge fonlarının krizlerdeki rolü olmasına rağmen çalışmada daha çok hedge fonların küresel krizler üzerindeki rolüne değinilecektir. Bu nedenle hedge fonların gerçekten küresel krizlere neden olup, finansal piyasalarda istikrarsızlığa etki edip etmedikleri araştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
Hedge Funds, the fast growing and developing sector of Global markets. The capital and active gravity that provide to its investor and exceed trillion dolars have made hedge funds an important sector of financial markets. These funds have been held responsible for almost all financial headwinds, and the center for many criticism since 1990s. Thus, they have attracted attention since then. The impacts of hedge funds upon the markets have been discussed following the global financial crisis. According to some; the hedge funds are not threats because they undertake the risks, raise the liquidity, and provide true pracing while some others think that they pose a threat to markets for their not being transparent, and for their using excessive leverage. Although the content of the study is global crisis and the role of hedge funds in crisis; the role of the hedge funds on global crisis will be emphasized mostly. Therefore, it will be studied whether the hedge funds have effects on global crisis and cause instability on financial markets.