Kağızman'da yaşayan 15-49 yaş arası kadınlara verilen eğitim ve danışmanlığın serviks kanseri taramalarına ilişkin bilgi düzeyi ve pap smear yaptırmaya etkisi
Effect of provided education and consultancy to women aged between 15 and 49 in Kağizman on knowledge level of servical cancer scanning and performing pap smear test
  1. Tez No: 585254
  2. Yazar: GÜLVAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KARABULUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Düzeyi, Danışmanlık, Eğitim, Serviks Kanseri, Pap smear, Knowledge Level, Consultancy, Education, Cervix Cancer, Pap Smear
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma, Kağızman' da yaşayan 15-49 yaş arası kadınların rahim ağzı kanseri hakkında bilgi düzeyini ve pap smear testi yaptırma oranını arttırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın tipi tek gruptaki kişilerin ön test- son test sonucunun karşılaştırmasına dayanan yarı deneysel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini; Mart 2018- Mart 2019 tarihleri arasında aile sağlığı merkezine başvuran ve araştırmaya katılma kriterlerini sağlayan 233 kadın oluşturmuştur. Araştırmanın verilerinin toplanmasında kişisel bilgi formu, rahim ağzı kanseri taramalarına yönelik bilgi formu ve pap smear yaptırmaya ilişkin değerlendirme formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ortalama, yüzdelik, Ki Kare karşılaştırma testi kullanılmıştır. Araştırma kapsamına alınan kadınların yaş ortalaması 32.48±7.65 olduğu saptanmıştır. Kadınların %56.2'sinin ilkokul mezunu veya daha aşağı bir eğitime sahip olduğu, %87.1'inin ev hanımı, %76.8'inin sosyal güvencesinin bulunduğu, %38.2'sinin genital enfeksiyon geçirdiği saptanmıştır. Araştırma kapsamına alınan kadınların rahim ağzı kanseri taramalarına yönelik bilgi düzeylerinde eğitim öncesine göre, eğitim sonrasında olumlu yönde değişim olduğu belirlenmiştir. Eğitim sonrası kadınların %29.2' sinin ilgili testi yaptırdığı belirlenmiştir. Pap smear taramasına katılan kadınlar; verilen eğitim ve danışmanlığın %100, el broşürünün %92.6 etkili olduğunu söylemişlerdir. Kadınlara verilen eğitim ve danışmanlık sonucunda kadınların pap smear testi hakkında, rahim ağzı kanserinin risk faktörleri, rahim ağzı kanserinden korunma yöntemleri, rahim ağzı kanseri tedavisi benzeri konularda bilgilerinin yeterli olmadığı sonucuna varılmıştır. Çalışmanın yapıldığı ASM'ne başvuran kadınlara sağlık çalışanları tarafından pap smear testinin önemi ve serviks kanseri hakkında aylık olarak kısa süreli eğitim programlarının hazırlanması önerilir.
Özet (Çeviri)
This research is conducted to increase knowledge level of women aged between 15-49 in Kağızman about cervical cancer and to increase ratio of taking Pap smear test. Type of this study is a quasi-experimental study which is based upon one group pre-test post-test experimental design. Research sample consist of 233 women who fits into research criteria and willing to involve in the research between March 2018 and March 2019. Personal information form, information form devoted to cervical cancer scanning and evaluation form regarding taking Pap smear test are used to collect research data. Average, percentage and and Ki Square Comparison Test are used for evaluation of the data. Age average of women in the scope of the research is 32.48 ± 7.65. It is detected from the research that %56.2 of women are primary school or lower level graduate, %87.1 of them are housewife, %76.8 of them have insurance and %38.2 of them get genital infection time to time. After given education, it is decided that there is a positive change on cervix cancer knowledge level of the women who attended this study. After given education, % 29.2 of women took related test. It is established that effect of education and consultancy on taking Pap smear test is 100% and effect of booklets is %92.6. Thereafter giving education and consultancy, it is concluded that women are not well aware of Pap smear test, risk factors of cervical cancer, prevention from cervical cancer, treatment of cervical cancer and etc.