Kağızman yöresi halıları
Kağizman regional carpets
- Tez No: 802742
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 443
Özet
Bozkırda yaşayan Türk toplumunun barınma ve örtünme ihtiyaçlarını gidermek amacıyla günlük yaşamında gördüğü bir malzemeyi (yün) işleyerek, kendine has bir ilmeli dokuma (halı) haline getirmesi, Türklerin insanlığa kazandırdığı bir yöntem ve geleneksel kültür eseridir. Bozkır yaşamının etkileriyle dokunan halılar, daha sonra göçebe kültürünün ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Türklerin çadırlarını, yataklarını, bindikleri atlarının eyerlerini, hatta öldüklerinde bedenlerini bile kapladıkları halı; Türk toplumunun gittiği her yere beraberinde götürdüğü temel yaşam malzemesi olmuştur. Bu sayede, Türk göçleriyle taşınarak Anadolu sınırlarına ulaşmış, buradan da Anadolu'nun fethiyle beraber Anadolu topraklarında üretilmeye ve kullanılmaya başlanmıştır. Orta Asya coğrafyasından Anadolu'ya gelen Türk halıları, burada geldikleri gibi kalmayıp, gelişmeler göstererek yolculuğuna devam etmiştir. Anadolu'nun her köşesinde yöreye özgü olarak kazanılan özellikler, Türk halılarının değerini daha da arttırmış, Avrupa ve dünyanın diğer bölgelerindeki saray ve evlere kadar girmesini sağlamıştır. Bu çalışma ile Türk halıcılığının zaman içerisinde geçirdiği gelişim evreleri dikkate alınarak, Anadolu'daki halı üretilen merkezlerinden olan Kağızman,“Kağızman Yöresi Halıları”özelinde araştırılmaktadır. Araştırma nitel araştırma yöntemleri kullanılarak yürütülmüştür. Elde edilen veriler literatür taraması, yüz yüze görüşme, gözlem ve alan araştırması teknikleriyle toplanmıştır. Araştırma sahası, Kağızman ilçe merkezi ve Kağızman'a bağlı bulunan kırk sekiz köyü kapsamaktadır. Eser incelemeleri bu sınırlar içerisinde tespit edilen elli adet halının malzemesi, dokuma tekniği, yanışları ve desen kompozisyonunun özellikleri bakımından değerlendirilmesiyle yapılmıştır. Çalışamadan elde edilen sonuçlara göre: daha önce hakkında bilgi ve çalışma bulunmayan Kağızman halılarının yanış, desen kompozisyonu ve dokuma yöntemleri hakkında bilgiler elde edilerek, toplumsal hafızadan silinmesi ve yok olmasının önüne geçilmiş, kayıt altına alınması sağlanmıştır. Bu kayıtlar ile ileride oluşturulabilecek Türk halıları dokuma atlası gibi projelerde Kağızman'ında belirgin bir nokta olması sağlanabilecek, böylelikle Türk halılarının dokunduğu yörelerin ve varlığının kapsamı genişletilebilecektir.
Özet (Çeviri)
The fact that the Turkish society living in the steppe processed a material (wool) seen in its daily life in order to meet the shelter and heating need of the Turkish society living in the steppe and turned it into a unique knotted weaving (carpet) is a method and a traditional cultural work that the Turks have brought to humanity. Carpets, which were discovered with the effects of steppe life, later became an integral part of the Turks. Carpets, which the Turks covered their tents, beds, saddles of their horses and even their bodies when they died, became the basic living material that the Turkish society took with them wherever they went. In this way, it reached the borders of Anatolia by being carried by Turkish migrations, and from here, with the conquest of Anatolia, it started to be produced and used in Anatolian lands. Turkish carpets, which came to Anatolia from the geography of Turkestan, did not remain here as they came, but continued their journey by showing developments. The locally specific features gained in every corner of Anatolia have further increased the value of Turkish carpets and enabled them to enter the palaces and houses in Europe and other parts of the world. With this study, Kağızman, which is one of the carpet production centres in Anatolia, is investigated with the speciality of“Kağızman Regional Carpets”by taking into account the development stages of Turkish carpet making over time. The research was conducted using qualitative research methods. The data obtained were collected through literature review, face-to-face interviews, observation and field research techniques. The research area covers Kağızman district centre and forty-eight villages connected to Kağızman. The artefact analyses were made by evaluating fifty carpets identified within these borders in terms of material, weaving technique, motifs and composition features. According to the results obtained from the study: By obtaining information about the motifs, composition and weaving methods of Kağızman carpets, about which there was no information and study before, it was prevented from being erased from social memory and disappearance, and it was ensured to be recorded. With these records, it will be ensured that Kağızman will be a prominent point in projects such as the atlas of weaving Turkish carpets that can be created in the future, thus the scope of the regions where Turkish carpets are woven and their existence can be expanded.
Benzer Tezler
- Kağızman (Kars) yöresi cevizlerinin (Juglans regia L.) seleksiyonu
Selection of walnuts (Juglans regia L.) grown in the district Kağızman (Kars)
EKREM VAROL
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
ZiraatIğdır ÜniversitesiBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSİN GÜLSOY
PROF. DR. RAFET ASLANTAŞ
- Kars yöresi köpeklerinde dirofilariosis'in yaygınlığı
The prevalence of dirofilariosis in dogs in the Kars province of Turkey
GENCAY TAŞKIN TAŞÇI
Yüksek Lisans
Türkçe
2005
Veteriner HekimliğiKafkas ÜniversitesiParazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. YUNUS KILIÇ
- Kağızman (Kars) kayatuzu tuzlası ve çevresindeki tuzlu ortamlardan halofilik bakterilerin izolasyonu ve teşhisi
Isolation and identification of halophilic bacteria from rocksalt saltern of Kagizman (Kars) and its saline surroundings
NİHAL ALTIN BAYRAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2010
BiyolojiYüzüncü Yıl ÜniversitesiBiyoloji Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. ERDAL ÖĞÜN
- Kağızman ve Gaziler arasında Aras Nehri ve yakın çevresinin jeomorfolojisi
The geomorphology of the Aras River and its surrondings between Kağızman and Gaziler
METİN ARAS
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
CoğrafyaVan Yüzüncü Yıl ÜniversitesiCoğrafya Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ NURCAN AVŞİN