Türk modernleşmesi açısından hukuk sosyolojisi: Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu örneği
Sociology of law in terms of Turkish sociology: The Example of Ziyaeddin Fahri Findikoğlu
- Tez No: 585266
- Danışmanlar: PROF. DR. BEDRİ GENCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Sosyoloji, Law, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Türk modernleşmesi tarihi içinde hukuk alanındaki tedvin ve kanunlaştırma faaliyetleri, toplumsal değişime etki ettiği kabul edilen ilgili tarihi dönemin düşünce atmosferinin ifadesidir. Tanzimat'la başlayan ve Cumhuriyet dönemi ile devam eden süreçte sosyoloji, toplumu kurucu düşünce hareketlerinin toplumu tekrar ve tekrar tanımlandığı sürecin anlaşılmasında en başta gelen bilim dallarından biri olmuştur. Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu'nun, çalışmalarının içinde yer alan hukuk sosyolojisi ve tedvin sosyolojisi konuları hakkında önemli düşünceler ortaya koyduğunu düşünmekteyiz. Fındıkoğlu'nu Türk modernleşme tarihi ve Türk sosyolojisinde düşünce akımları ve hukukta kanunlaştırmaların tarihi seyri içinde incelemek olan amacımız bizi ilgili dönemin literatürdeki çeşitli toplumsal olguları sınıflama, karşılaştırma anlama ve açıklama yöntemi ile bu süreci bizi bu konuyu farklı başlıklarda ele almamızı zorunlu kılmıştır. Böylece Türk modernleşme tarihini somut olarak hazırlayan süreç Sultan III. Selim ile başlatılmıştır. Hukuk alanındaki düşünce akımlarının, tedvin ve kanunlaştırma sürecinin başlangıcını Tanzimat dönemiyle başlayarak Fındıkoğlu'nun bu konudaki çalışmalarını gerçekleştirdiği Cumhuriyet dönemi ile sınırlandırmak durumundayız. Bu çalışmada, Türk modernleşmesi bağlamında Türk düşünürlerinin yer aldığı literatür ve Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu'nun çalışmalarındaki hukuk ve sosyoloji üzerine görüşleri değerlendirilmiş ve onun çalışmalarının bu alanda Türk modernleşme tarihinin tecrübelerinden ayrı sayılamayacak çalışmalar ürettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the history of Turkish modernization, the law and law-making activities in the field of law are the expression of the thought atmosphere of the relevant historical period which is considered to influence social change. Starting with the Tanzimat period and continuing with the Republican period sociology, society was one of the foremost scientific disciplines in understanding the process in which the founding thought movements society was defined again and again. We think that Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu put forward important thoughts about the sociology of law and the sociology of science in his works. The aim of this course is to examine the history of Turkish modernization in the historical course of thought movements and laws in Turkish sociology. This process has made us comprehend the different social phenomena in the literature in this period with the method of classifying, comparing and explaining various social phenomena. The process which prepared the history of Turkish modernization concretely Sultan III. Selim started with the Tanzimat period, the thought currents in the field of law and the process of prejudice and legalization were limited to the Republican period in which Fındıkoğlu carried out his studies on this subject. In this study, the literature on Turkish thinkers in the context of Turkish modernization and Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu's views on law and sociology were evaluated and it was concluded that his work produced ideas which could not be considered as independent from the experiences of Turkish modernization in this field.
Benzer Tezler
- Türk-İran modernleşmesi çerçevesinde kadın
Women in the frame of Turk-Iran modernization
TÜLAY AŞIKKUTLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2011
DinMarmara ÜniversitesiFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ALİ COŞKUN
- Türk sosyolojisinde çağdaş bir öncül olarak Nilüfer Göle ve sosyolojisi
Başlık çevirisi yok
SAİT ŞAHİN
- Laik eğitim uygulamaları açısından Cumhuriyet Dönemi Türk eğitimi (1923-1960)
Turkish education in the period of Cumhuriyet, in terms of secular education implementations
M. CEM ŞAHİN
- Tarih-insan-mekân bağlamında Beyoğlu'nda değişim ve dönüşüm (XIX. yüzyıldan XX. yüzyılın başlarına kadar)
Change and transformation in Beyoğlu in the context of history-people-space (From the 19th century to the early 20th century)
UĞUR AYIK
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
SosyolojiAtatürk ÜniversitesiAtatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ASUMAN DEMİRCİOĞLU