Türk sosyolojisinde çağdaş bir öncül olarak Nilüfer Göle ve sosyolojisi
- Tez No: 551758
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM SAĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Nilüfer Göle, ModernleĢme, Feminizm, Ġslamcılık, Kemalizm, Nilüfer Göle, Modernization, Feminism, Islamism, Kemalism
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Türk Sosyolojisi‟nde farklı bir tavır geliĢtiren ve çağdaĢ öncüllerden biri olan Nilüfer Göle‟nin ilk olarak hayatı kaleme alınmıĢtır. Hayatının ilk dönemini Türkiye‟de geçiren Göle, sosyolojik bakıĢ açısına sahip olabilmenin gerekli tecrübelerine bu dönemde Ģahit olmuĢtur. Türkiye‟nin tek parti dönemi ve darbelere Ģahitlik eden Göle, cumhuriyet seçkini olan bir aileye sahiptir. Özgürlüğe ve kadın haklarına önem atfettiği için eğitim hayatına Fransa‟da devam eden Göle, doktora sürecinde danıĢmanı olan Alain Touraine ile çalıĢma Ģansı bulmuĢtur. Toplumsal yapıya habitus olarak bakma düĢüncesi bu dönemde ortaya çıkmıĢtır. Göle‟nin batıdıĢı modernite ve çoğulcu moderniteye ait düĢünceleri bu dönemde ortaya çıkmıĢtır. Göle‟nin daha kolay anlaĢılabilmesi adına birinci bölümün sonunda dokuz temel eser ele alınmıĢtır. Bu dokuz eserden ikisi röportaj, ikisi sosyoloji üzerine saha çalıĢması, biri farklı baĢlıklardan oluĢan derleme ve dördü ise Göle‟nin sosyolojik eğilimlerini anlatan makalelerdir. ÇalıĢmanın bu kısmı“Türk Sosyolojisi‟nde Nilüfer Göle‟ye Giden Yolu”daha anlaĢılır hale getirecektir. Bu çalıĢmanın ikinci bölümünde Batı‟ya öykünen Doğu toplumlarının ortaya çıkan temel referanslar, hem Batı‟nın hem de Doğu‟nun sosyolojik tavrı ile açıklanmaya çalıĢılmıĢtır. Bu konuda Türk sosyolojisinin önemli isimlerinden birisi olarak görülen Nilüfer Göle‟nin BatıdıĢı modernleĢme ve Türk toplumunun modernleĢmesi üzerine yazılarının ve söylemlerinin değerlendirilmesi de yapılmıĢtır. AraĢtırmada Nilüfer Göle‟nin temel olarak kullandığı dört kavram tezin çıkıĢ noktası olmuĢtur. Modernizm, Kemalizm, Ġslamcılık ve Feminizm kavramları anlaĢılmadan Türk toplumunun anlaĢılamayacağını iddia eden Göle, bu kavramlar üzerine Türk sosyolojisine çizdiği çerçeve ele alınmıĢtır. Bu bakıĢ açısı üzerine Türkiye Cumhuriyeti‟nin kuruluĢ sürecinde Türk ulusunun inĢa süreci ve sonrasında ortaya çıkan zayıf tarihselliğin temel dayanakları determinist bir anlayıĢla açıklanmıĢtır.“Batı‟nın Gölgesinde ModernleĢen Türkiye”baĢlıklı bölümde Türkiye Cumhuriyeti‟nin Ziya Gökalp‟in“TürkleĢme, ĠslamlaĢma ve MuasırlaĢma”üzerine inĢa edildiğini ve bu durumun doğru bir izahının yapılabilmesi için toplumda var olan kadın faktörünün sağlık bir biçimde ele alınması gerektiğini dile getirmektedir. Mevcut durumun değerlendirmesinde tarihsel sürecinin ihmal 9 edilmemesi de gerekliydi. Bundan dolayı Ġkinci Viyana KuĢatması sonrası ortaya çıkan yeni süreç olarak ele alındı. Göle‟nin yazılarında ve söylemlerinde dile getirdiği bu düĢünceler göz önünde bulundurularak Kemalist ve Ġslamcı yapının tarihsel dönüĢümünde nasıl bir yer tuttuğuna yer verilmiĢtir. Nilüfer Göle‟ye göre bu dönüĢüm batı orjinli olan Ġslamcılar‟ın kamusal alanda görünürlük kazanmasını sağlayan tarihsel süreci doğurmaktadır. Cumhuriyet tarihimizde Kemalist reformlara refleks geliĢtiren Ġslamcılar, modernleĢmenin karĢıtı olmadan modernleĢmeye karĢı pozisyonlarını aldı. Göle‟de Türk modernleĢmesi olarak açılan baĢlıkta ise Anadolu coğrafyasında görülen batıdıĢı modernleĢme kaygısı (zayıf tarihsellik) Ģu olgularla ele alınmıĢtır: Bugünün var olamaması, Doktrin fazlalığı ve tek aktör patolojisi. Göle‟ye göre olgular yeni Türk devletinin inĢa sürecini ve insanlık medeniyetindeki yerinin yeniden belirleyicisi olmuĢtur. Batı‟nın güncel sorunlara küresel manada ortaya koyduğu çıkıĢ yollarının Türkiye‟de uygulanabilirliği, doğurduğu temel problemleri ve Ġslamcılar üzerindeki tezahürleri son bölümde ele alınmıĢtır. Bu bölüm üç baĢlık altında oluĢturulmuĢtur: Türkiye Cumhuriyeti‟nin ĠnĢası, Doktrin Fazlalığı: 80 Sonrası Politik Kültür ve Yükselen Değerler, AK Parti(2002-2019) ve Toplumsal DönüĢüm. Türkiye Cumhuriyeti‟nin ĠnĢası, Türk milletine kolektif bir kimlik kazandırmak adına ortaya çıkan reformist eylem olduğu anlaĢılmaktadır. Temel hedefin muasır medeniyet seviyesi olarak belirlenen Türk toplumu, demokrasi yolunda sıkıĢtırılmıĢ alanlarda kamusal görünürlüklerini sergilemektedir. Kadının bayraklaĢtırıldığı ve Ġslamcı hareketlerin dizayn edildiği kuruluĢ sonrası süreç dönemsel olarak alınmıĢtır. Göle‟ye göre zayıf tarihselliğin ortaya çıktığı bu süreçte feministler ve Ġslamcılar kamusal görünürlüklerini en güçlü bir Ģekilde yaĢadı. Göle‟nin düĢünceleri ıĢığında Ġslamcılık açıklanarak toplumsal dönüĢüme olan etkisi açıklandı. ModernleĢmekte olan Türkiye, demokrasiye yönelik adımlarını Ġslamcı hareketin bir yüzü olan AK Parti ile gerçekleĢtirdi. Ġkinci Viyana KuĢatması sonrası Batı‟ya dönük olan yüzünü vesayetten kurtarabilmek adına ekonomi, sanayi, eğitim, hukuk, sağlık ve bir çok alanda yenilikler yapıldı. Bu yenilikler Göle‟ye göre Ġslamcılar‟ın içinde bulunduğu yeni bir orta sınıfı çıkardı. Zayıf tarihsellik kavramı üzerinden bu yeni orta sınıfın toplumsal dönüĢümde olan rolü ele alınmıĢtır. Gelinen noktada görülmektedir ki; Ġslamcı hareket, bürokrasinin merkezine yerleĢtiği zaman devlet aygıtına nasıl hakim 10 olunabileceğini öğrenmiĢtir. Bu bölümün sonunda ise Ġslamcı harekete ait değerlerin nasıl araçsallaĢtığı anlatılmıĢtır. Bu çalıĢmada Nilüfer Göle‟nin eserleri ve söylemlerinde önem atfettiği kavramların yeniden gözden geçirilerek Cumhuriyet‟in kuruluĢ sürecinden bugüne kadar yaĢanmıĢ tarihsel sürece yeni bir bakıĢ açısı getirmeye çalıĢılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
Nilüfer Göle, one of the contemporary pioneers who developed a different attitude in Turkish sociology, first wrote his life. Lake spent the early years of life in Turkey, the necessary experience of being able to have a sociological perspective has witnessed during this period. Turkey's single-party period and Lake who witnessed the coup, the republic has a family that elite. Göle, who continued her education in France because she attaches importance to freedom and women's rights, had the chance to work with her advisor Alain Touraine during her PhD. The idea of looking at the social structure as a habitus emerged in this period. It was during this period that Lake's ideas of non-western modernity and pluralist modernity emerged. In order to make the lake easier to understand, at the end of the first chapter, nine basic works have been discussed. Two of these nine works are interviews, two are field studies on sociology, one is a collection of different titles and four are articles on Göle's sociological tendencies. This part of the study will make“The Path to Nilüfer Göle in Turkish Sociology”more understandable.In the second part of this study, the main references of the Eastern societies emulating the West are tried to be explained by the sociological attitude of both the West and the East. In this regard, Nilüfer Göle, who is considered as one of the important names of Turkish sociology, has been evaluated on the writings and discourses of non-Western modernization and modernization of Turkish society. The four concepts used by Nilüfer Göle as the basis of the research have been the starting point of the thesis. Göle, who claims that Turkish society cannot be understood without understanding the concepts of Modernism, Kemalism, Islamism and Feminism, and the framework he drew on Turkish sociology on these concepts are discussed. This view angle in the founding of the Republic of Turkey on the Turkish nation-building process and the fundamental bases of the historicity of the poor in the aftermath of a deterministic approach is explained.“West of the shadow of modernization of Turkey”in the section entitled Republic of Turkey Ziya Gokalp's“Turkicization, Islamization and Becoming”brings on the built and the existing female factor in society to be able to make the correct explanation in this case health in a way wished that need to be addressed. 12 In the evaluation of the current situation, it was also necessary not to neglect the historical process. Therefore, it was considered as the new process that emerged after the Second Siege of Vienna. Taking into consideration these ideas expressed by Göle in his writings and discourses, the place he occupies in the historical transformation of the Kemalist and Islamist structure is mentioned. According to Nilüfer Göle, this transformation leads to the historical process that allowed the Islamists of western origin to gain visibility in the public sphere. Islamists who developed reflexes to Kemalist reforms in our Republican history took their positions against modernization without being opposed to modernization. In the title of Turkish modernization in the lake, the concern of non-western modernization (weak historicality) seen in Anatolian geography is discussed with the following facts: Existence of today, Excess Doctrine and single actor pathology. According to Göle, the facts were the determinants of the construction process of the new Turkish state and its place in human civilization. applicability in Turkey puts it way out of the current problems in the global sense, the West, and the manifestation of the fundamental problems posed by Islamists on are discussed in the last section. This section was created under three headings: Construction of the Republic of Turkey, Doctrine Redundancy: 80 After Rising Political Culture and Values, the AK Party (2002-2019) and Social Transformation. Construction of the Republic of Turkey, it is understood that the reformist action to provide a collective identity in the name of the Turkish nation. Turkish society, which is determined as the basic civilization level of the main objective, demonstrates its public visibility in the compressed spaces towards democracy. The post-foundation period in which women were flagged and Islamist movements were designed was taken periodically. According to the lake, feminists and Islamists experienced their public visibility in the most powerful way in this process of weak historicality. Islamism was explained in the light of Göle's thoughts and its impact on social transformation was explained. which is modernizing Turkey, the Islamist movement steps towards democracy made a face with the AK Party. After the Second Siege of Vienna, innovations were made in economy, industry, education, law, health and many other areas in order to save the face of the West from tutelage. According to Göle, these innovations led to a 13 new middle class of Islamists. The role of this new middle class in social transformation is discussed through the concept of weak historicality. It is seen that the point reached; When the Islamist movement settled in the center of the bureaucracy, it learned how to control the state apparatus. At the end of this section, the values of the Islamist movement