Sosyal medyada kadınlara yönelik dijital şiddet
Digital violence against women in social media
  1. Tez No: 585290
  2. Yazar: ELİF YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER TİMİSİ NALÇAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: dijital şiddet, sosyal medya, kadına yönelik şiddet, ataerki, ağ toplumu, digital violence, social media, violence against women, patriarchal, network society
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Yapılan bu araştırmanın amacı; Türkiye'deki aktif internet kullanan kadınların maruz kaldıkları dijital şiddeti saptamak, dijital şiddetin nedenlerini araştırmak ve kadınların bu dijital şiddeti nasıl karşılayıp bu şiddetle nasıl mücadele ettiklerini anlamaktır. Çalışma kapsamında, yapılan literatür taramasının ardından, 18 kadınla derinlemesine mülakat yapılmıştır. Yapılan yarı yapılandırılmış açık uçlu derinlemesine görüşmelerde; araştırmanın soruları üniversite öğrencisi kadınların anlatı ve ifadeleri, düşünce ve değerlendirmeleri ışığında cevaplandırılmaya çalışılmış, oluşturulan sorular ise yapılan literatür taramasından yola çıkarak hazırlanmıştır. Betimleyici araştırma modelinin kullanıldığı nitel bir araştırma yürütülmüştür. Araştırma içinde dijital yerli olarak tanımlanan, sosyal medyayla büyüyen ve düzenli olarak sosyal medya kullanan kadınların büyük bir çoğunluğunun dijital şiddete maruz kaldığı, şiddete maruz kalmayanların dahi bu şiddetin ihtimaliyle yaşadıkları tespit edilmiştir. Kadınların en fazla maruz kaldıkları dijital şiddet vakalarının tanınmayan kişiler tarafından gönderilen istenmeyen mesajlar, yakın çevreden kişilerin özel alanı gaspı ve kendilerini ifade etme şekillerine müdahale edilmesi olarak karşımıza çıkmıştır. Dijital şiddete maruz kalan katılımcıların duruma karşı en çok geliştirdikleri tepkinin kişiyi engelleme, gelen mesaj ve tepkileri yok sayma ve kendi hesaplarını gizleme olduğu belirlenmiştir. Kadınların tamamının ilerleyen şiddet vakaları için hukuka güvenmedikleri ancak yine de bir alternatif olarak gördükleri belirlenirken, şiddet uygulayanın ifşasının da kadınlar için geçerli ve tercih edilebilir bir yöntem olduğu ortaya konmuştur. Yapılan literatür taraması ve bu görüşmeler sonucunda birçok imkânı aynı anda sunması, zaman ve mekânı ortadan kaldırması, ucuz ve kolay erişilebilirliğiyle sürekli kullanıcı kitlesi artan sosyal medyanın yeni bir şiddet alanı da oluşturduğu ortaya konularak bu sorunlara ilişkin yapılması gerekenler tavsiye niteliğinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to identify the digital violence that active internet users women in Turkey are exposed to, to investigate the causes of digital violence and to examine how women struggle against and react this digital violence. In the scope of the study, after the literature review, an in-depth interview was conducted with 18 women. In semi-structured open-ended in-depth interviews; the questions of the study were tried to be answered in the light of the narrative and expressions, thoughts and evaluations of university students women; and the questions were prepared based on the literature review. A qualitative research was conducted using the descriptive research model. In the study, it has been determined that most of the women are growing up with and regularly use the social media who defined as digital indigenous, are exposed to digital violence and even those who are not exposed to violence live with the possibility of this violence. Unwanted messages sent by unrecognized people and interfering with the private sphere of people from the immediate environment and their way of expressing themselves is the digital violence cases that women were exposed to most were confronted with. It has been determined the most frequent response of the respondents to digital violence was the blocking of the person, ignoring the incoming messages and reactions and hiding their own accounts. It has been shown that all women do not rely on the law for progressive violence but still see it as an alternative while the disclosure of the violent is a valid and preferable method for women. This thesis provides/articulates a number of advices on this issue by providing many opportunities through an extensive literature review and a set of interviews, by unifying these cases over time and space, by revealing that social media is delivering a new scope of the violence with its increasing number of users owing to its easy and inexpensive access.