Hatay bölgesinde bazı tıbbi bitkilerin çeşitli kanser hücre hatları üzerinde antikanserojen aktivitelerinin araştırılması
Investigation of anticancerogene activities of some medical plants on various cancer cell lines in Hatay region
  1. Tez No: 585295
  2. Yazar: EMRAH AY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMİ DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antikanser, hücre kültürü, esansiyel yağlar, Hypericum perforatum, Thymbra spicata, Anticancer, cell culture, essential oils, Hypericum perforatum, Thymbra spicata
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Çalışmamızda bölgemiz için endemik olan, gerek doğal ve gerekse de kültive edilerek tarımı yapılan Hypericum perforatum, Thymbra spicata, Myrtus communis, Laurus nobilis, Rosmarinus officinalis ve Lavandula angustifolia bitkilerinin esansiyel yağlarının insan kolon kanseri (HCT-116), akciğer kanseri (A-549) ve malign melanom (A-2058) hücre hatlarındaki antikanserojen etkilerinin varlığını araştırmayı amaçladık. Materyal ve Yöntem: Bitkilerin kimyasal komponent analizleri GC-MS yöntemi ile belirlendi. Çalışmada bitkisel esansiyel yağların non-toksik konsantrasyonları sağlıklı hücre hattı olarak seçilen Vero hücreleri üzerinde belirlenmiştir. Antiproliferatif etkinlik çalışmaları Vero hücreleri üzerinde tespit edilen non-toksik konsantrasyonlar dahilinde gerçekleştirildi. Kanser hücre hatları olarak kolorektal kanser hücre hattı (HCT-116), insan melanoma hücre hattı (A-2058) ve akciğer karsinomu hücre hattı (A-549) kullanıldı. Aktivite testleri 96 saat süreyle (24., 48., 72., 96.saatlerde) değerlendirmeler yapılarak gerçekleştirildi. Sitotoksisite testleri için MTT yöntemi kullanıldı. Bulgular: Thymbra spicata, Laurus nobilis, Rosmarinus officinalis, Hypericum perforatum, Lavandula angustifolia ve Myrtus communis esansiyel yağlarının GC-MS analizi sonucunda en yüksek oranda tespit edilen bileşenlerinin sırasıyla; Carvacrol (%58.32), Eucalyptol (%57.42), Eucalyptol (%25.29), α-Pinene (%38.24), L-Fenchone (%45.86) ve Eucalyptol (%36.51) olarak tespit edilmiştir. Çalışmada en güçlü antiproliferatif etkinliği Thymbra spicata esansiyel yağlarının A-2058 melanoma hücreleri üzerinde 0.0195 g/ml'lik konsantrasyonda gösterdiği tespit edilirken, en düşük antiproliferatif etkinliğin ise Hypericum perforatum esansiyel yağlarının A-2058 hücrelerine karşı 0.312 g/ml konsantrasyonda elde edildiği tespit edilmiştir. Sonuçlar: Bu sonuçlar mortalite ve morbidite açısından dünyada en önemli hastalıklardan olan kanseree karşı bu esansiyel yağ komponentlerinin oldukça dikkate değer nitelikte antiproliferasyon sağladığı tespit edilmiş olup, yeni ilaç araştırmaları için umut verici bulunmuştur. Çalışma bulgularımızın in-vivo olarak ileri çalışmalarla desteklenmesi gerektiğini oldukça önemli olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the anticancer effects of essential oils of Hypericum perforatum, Thymbra spicata, Myrtus communis, Laurus nobilis, Rosmarinus officinalis and Lavandula angustifolia, which are endemic to our region, which can be grown and cultivated naturally, were investigated. In the study, cancer cell lines; human colon cancer (HCT-116), lung cancer (A-549) and malignant melanoma (A-2058) cell lines were used. Material and Method: Chemical component analyzes of the plants were determined by GC-MS method. In the study, non-toxic concentrations of vegetable essential oils were determined on Vero cells selected as healthy cell line. Antiproliferative efficacy studies were performed within the non-toxic concentrations detected on Vero cells. As cancer cell lines; colorectal cancer cell line (HCT-116), human melanoma cell line (A-2058) and lung carcinoma cell line (A-549) were used. Activity tests were performed on the cells for 96 hours (at 24, 48, 72, 96. hours). MTT method was used for cytotoxicity tests. Results: According to GC-MS analysis of essential oils of Thymbra spicata, Laurus nobilis, Rosmarinus officinalis, Hypericum perforatum, Lavandula angustifolia and Myrtus communis, the highest detected components were as follows: Carvacrol (58.32%), Eucalyptol (57.42%), Eucalyptol (25.29%), α-Pinene (38.24%), L-Fenchone (45.86%) and Eucalyptol (36.51%) were determined. The most potent antiproliferative activity of Thymbra spicata essential oils on A-2058 melanoma cells was found to be 0.0195 microgram / ml, while the lowest antiproliferative activity was found to be 0.312 micrograg / ml against A-2058 cells. Conclusion: These results showed that these essential oil components have a remarkable antiproliferative effect against cancer, one of the most important diseases in the world in terms of mortality and morbidity. It has been found promising for new drug research. It will be very important that our study findings should be supported in-vivo with further studies.