Türkiye'den Avrupa Birliği'ne yeni göç hareketi: Yüksek nitelikli göç
Recent migration from Turkey to the European Union: Highly skilled migration
  1. Tez No: 585369
  2. Yazar: FATİH ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ALPER ARISOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Yüksek Nitelikli Göç, Mavi Kart, Tek İzin Direktifi, European Union, Highly Skilled Migration, Blue Card, Single Permit Directive
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Avrupa Birliği 2050 yılı nüfus projeksiyonuna bakıldığında nüfusunun azalacağı ve çalışan nüfusun yaşlanacağı öngörülmektedir. AB, bu durumun etkisi ile“Dünya'nın en rekabetçi bilgi toplumuna dayalı ekonomisi”hedefini gerçekleştirebilmek için yüksek nitelikli üçüncü ülke vatandaşlarını kendi pazarına çekebilme konusunda yüksek nitelikli işgücüne yönelik uygulamalar hayata geçirmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu'nun yayınlamış olduğu uluslararası göç istatistiklerine göre, son yıllarda Türkiye'den yurt dışına göç oranında ciddi bir artış olduğu görülmektedir. Göç hareketinde bulunan grubun yaş araladıkları incelendiğinde bu kişilerin eğitimlerini tamamlamış ve ekonomik verimlilikleri yüksek kişiler olduğu görülmüştür. Bu veriler sonucunda basında, sosyal medyada ve diğer haber kaynaklarında bu durumun nedenleri tartışılmaya başlanmıştır. Potansiyel yüksek nitelikli göçmen işgücünden anket ve odak grup görüşmesi yoluyla alınan veriler sonucunda, yaşanan bu artışın nedenlerinin; siyasal, ekonomik ve sosyokültürel ortama ilişkin algılar olduğu görülmektedir. İstatistiklere bakıldığında, son yıllarda Türkiye'den AB'ye yönelen göç oranında azalma görülmesine rağmen, AB'nin Birlik düzeyindeki uygulamaları ve üye ülkelerin ulusal uygulamaları sonucunda yüksek nitelikli işgücünün Avrupa'ya göç hareketinde artış yaşanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Considering the population projection of the European Union towards 2050, it is foreseen that the population will decrease and the employed population will age. Due to this situation, the EU has implemented highly skilled labor practices in attracting highly qualified third country citizens to its own market in order to achieve the goal of to be the world's most competitive economy based on information society. According to international migration statistics published by the Turkish Statistical Institute, there has been a significant increase in the rate of emigration from Turkey in recent years. When the age range of the immigration group is examined, it is seen that these people have completed their education and have high economic productivity. As a result of these data, the reasons of this situation started to be discussed in the press, social media and other reports. In this framework under this research the data was obtained from surveys and focus group discussions from potential highly qualified migrant labor force in Turkey. The aim is to investigate the possible reasons- political, economic and socio-cultural- for this sudden increase. According to the statistical data, however there is a decrease in the rate of migration towards the EU from Turkey in recent years, an increase in highly qualified labor migration through Europe has been experienced, as a result of practices in EU level and national practices of member states.