Zelimhan Yakup'un 'Men Senin Gelbine Nece Yol Tapım' adlı eserinin dil ve üslup yönünden incelenmesi
Zelimhan Yakup's 'Men Senin Gelbine Nece Yol Tapim' poem of the book to be translated into Turkey Turkish and be examined in terms of language and style
- Tez No: 585497
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET MALİK BANKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Zelimhan Yakup, şiirleri, dil ve üslup 2019, 551 Sayfa, Zalemxan Khan Yaqub, poems, language and style 2019, 551 Pages
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 568
Özet
Bu çalışmada muasır Azerbaycan şairi Zelimhan Yakup'un Men Senin Ġelbine Nece Yol Tapım adlı eseri Türkiye Türkçesine aktarıldıktan sonra dil ve üslup yönünden incelenmiştir. Zelimhan Yakup muasır Azerbaycan edebiyatının önemli şahsiyetlerinden birisidir. Onun yaşadığı dönemde kaleme aldığı şiirleriyle dikkat çekmesinin başında saza, irfana, Mekke'ye, Kur'an'a, Türklüğe ayrı ayrı değil de bütünüyle sarılması gelmektedir. Şair, yaşadığı dönemde bütün edebiyat dünyasının hafızası olarak bilinir. Yazmış olduğu şiirlerde bahsettiği edipler ve eserler dolayısıyla şiirleri antoloji niteliği taşımakla beraber, tarih, coğrafya, felsefe, sosyoloji, hukuk, edebiyat, mitoloji gibi sosyal bilimlere de kaynaklık eder. Zelimhan Yakup saz, söz ve ses ile yoğrulmuş bir şairdir. Azerbaycan dilinin inceliklerini çok iyi bilen şair şiirlerinde bu yönünü ustaca kullanmıştır. O söz ustasıdır. Saz şairi olan Zelimhan Yakup'un yazmış olduğu poezyalar ve bayatılar folklorik anlamda büyük önem arzetmektedir. Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde; Zelimhan Yakup'un hayatı ve edebî yönü eserleri ve şiirleri üzerinden anlatılmıştır. İkinci şairin şiir dili özelliklerine ve eserin üslup yönünden incelemesine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde bölüm incelemiş olduğumuz eserin Azerbaycan Türkçesinden Türkiye Türkçesine aktarımından oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this article that poetry had been analyzed“I've worshipped all the ways to your heart”for the contemporary Azarbaijanian poet Zalemxan Khan Yaqub. Zalemxan Khan Yaqub is one of the most important literary figures in our meantime. In the period that Zalemxan Khan lived he was talking in his poetries mostly aboutAl irfan, Mecca, The holy Quran and the Turkish nationalism all of them together and not separated . In the time that Zalemxan Khan lived he was known for his strong memory skill. In addition to his mention of the literary choices, he was talking about other sources such as history, geography, philosophy, sociology, laws and mythology. Zalemxan Khan is a poet spent his life for studying the oud, the sound, the pronunciation and the words. He was using Azerbaijani language very well since he knew every single detail of it. He is the master of word. The first part of this work (which includes 3 parts) speaks about Zelimxan's life in letreture way in his poems and works. The second part it has been given space for his special language in poems and for the way he works. In the third part of the anaylsed work tells about how he shifted from the Azerbaijani Accent to the Turkish Accent.