Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi H.363 Numaralı Kelile ve Dimne nüshanın minyatürlerinin teknik analizi
Technical analysis Of Topkapı Palace Museum Library No. H.363 Miniatures Of Kelile and Dimne
- Tez No: 585562
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSİN FETHİ ÖÇAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Müzecilik, Sanat Tarihi, Crafts, Museology, Art History
- Anahtar Kelimeler: Minyatür, Kelile ve Dimne, Pançatantra, Hümayunname, Minyatür, Kelile ve Dimne, Pançatantra, Hümayunname
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 442
Özet
Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'nde H.363. numara ile kayıtlı olan Kelile ve Dimne adlı eserde, 13-14. yüzyıllarda yapıldığı düşünülen, Nasr'Allah'ın Farsça çevrisinden oluşan hikayelere ait, 125 adet minyatür bulunmaktadır. Eserin son 5 bölümü kayıp olduğu için yazarı ve tarihi bilinmemektedir. Bu yazmada bulunan 125 adet minyatür, hikaye kurguları gözetilerek başlıklandırılmıştır. Ardından renk ve kompozisyon bakımından incelenmiştir. Yapıldıkları dönem açısından değerlendirmeler ve kıyaslamalara gidilerek, eser ile ilgili detaylı incelemeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The work Kelile und Dimne in TSMK H. 363 contains 125 miniatures, which were made to the Persian tales of Nasrullah and probably date from the 13th - 14th century. In the absence of the last 5 chapters of the work, the author and date are unknown. The 125 miniatures were divided into chapters according to the fiction of the stories. Then they were examined bycolor and composition. Depending on the period of origin, evaluations and comparisons were made and thus a detailed examination of the work was undertaken.