Yeni erkekliğe doğru: Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna romanında cinsiyet rollerinin paradigmatik değişimi
To the new masculinity: The paradigmatic change of sexual rolesin Sabahattin Ali's novel Madonna in a Fur Coat
  1. Tez No: 585623
  2. Yazar: TAHA ÇAVUŞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Romantizm, Cinsiyet Rolleri, Maskulenliğin Yitirilişi, Mazoşizm, Sacher-Masoch, Kürk Mantolu Madonna ve Sabahattin Ali, Romanticism, Sexual Roles, the Decadence of Masculinity, Masochism, Sacher-Masoch, Venus in a Fur Coat, and Sabahattin Ali
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Romantizm ile birlikte özellikle erkekliğin ve klasik erkek kahramanın rollerinde tam tersi yönde bir değişim gözlenmektedir. İncelememizde de Romantizm ve sonrasında 19. ve 20. yüzyıl edebiyatı eserlerinde erkek karakterlerde maskulenliğin çöküşü ve otoriter kadınların arzulanışının altında yatan mazoşizm, psikanalitik kuramlar; bu dönemde yaşanan toplumsal olaylar ve edebi örnekler üzerinden açıklandı. Batı edebiyatında birçok eserden faydalanarak açıkladığımız maskulenliğin çöküşü ve cinsiyet rollerinde gerçekleşen bu değişimi, aynı zamanda Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna romanının erkek kahramanı Raif Bey'i inceleyerek ele aldık. Birinci bölümde Romantizmin doğa ve kadına bakış açısı ve ataerkil klasik kültüre karşı duruşu incelendi. Romantizm ile birlikte tekrar gündeme gelen Ana Tanrıça konsepti ve mitik güçlü kadınların erkeklerin edilgenleşmesindeki etkisi Romantik yazarlar ve karakterler üzerinden örneklenerek ortaya konuldu. İkinci bölümde ise ele aldığımız edebi eserlerin yazarları ile aynı dönemde yaşayan Freud ve Kraft Ebing gibi psikanalistlerin açıklamalarının yanı sıra, Sacher-Masoch'nun Kürklü Venüs romanından faydalanarak erkeklerdeki mazoşizmin, maskulenliğin yitirilişindeki sebeplerden biri olduğunu açıkladık. Son bölümde ise, Batı edebiyatına içkin olan maskulenlikteki çöküş ve cinsiyet rollerindeki paradigmatik değişimin, bir Türk edebiyatı eseri olan Kürk Mantolu Madonna romanında gözlemlenebildiğini belirttik. İncelememizin önemi Türk edebiyatının en önemli romanlarından birinde Batı kültürüne içkin olan bir ruh halinin izlerine rastlayarak edebiyatın evrenselliğini hatırlatıyor olmamızdır.
Özet (Çeviri)
Along with Romanticism, a reverse has been observed in masculinity and the roles of male hero's. In our research the masochism which is the reason of the decadance of male's masculinity and their desire of dominant females is analyzed with psychoanalytic theories, sociological atmosphere of the period, and of course with the significant examples in literature. We have discussed the decadance of masculinity and the reverse in sexual roles by analyzing both Western works and also one of the most crucial novels of Turkish Literature which is Sabahattin Ali's Madonna in a Fur Coat. In the First Chapter, we have analyzed the aspects of Romanticisim to the nature and the woman, and also its stance against the patriarchal elements of Classic culture. Also, the impact of The Great Mother Goddess theme and the mythical powerful women which was reawaken in Romanticism has been explained with the works of Romantic writers and their characters. In The Second Chapter, we have taken Sacher-Masoch's famous novel Venus in Furs and the Freud's and Kraft-Ebing's psychological theories as references in order to explain that masochism is one of the main reasons of the decadence of males' masculinity, And finally, in the Last Chapter we have indicated that the decadence in masculinity and the paradigmatic change in sexual roles which has been associated with Western literature, can also be observed in a Turkish novel, Madonna in a Fur Coat. The significance of our research is to remind the universality of literature by finding the traces of Western culture in one of the most important novel in Turkish literature.