KOBİ'lerde maliyet muhasebesinin işletme verimliliğine etkisi
The impact of cost accounting on business productivy of SMEs
  1. Tez No: 585655
  2. Yazar: YAPRAK MALKOÇ COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMMÜGÜLSÜM ZOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, Maliyet muhasebesi, verimlilik, SME, Cost accounting, productivity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Teknolojide yaşanan hızlı gelişmeler ülkeler arasındaki sınırları ortadan kaldırarak günümüzde işletmeler arasında yoğun rekabetin yaşanmasına neden olmuştur. Bu yoğun rekabet ortamında başta ülke ekonomilerinde çok önemli bir yeri olan ve giderek artan önemi nedeniyle Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) bu gelişmeleri yakından takip etmesi, rekabetin gerekliliklerine uyum gösterip modern üretim teknolojilerini yenilemek, tesislerini büyütmek, iletişim teknolojisini bünyesine uygulamak gibi yatırımlar yaparak üretim ve hizmet alt yapısını geliştirmesi gerekmektedir. Bu yatırımlar sayesinde KOBİ'ler üretim ve hizmet hızını, miktarını, kalitesini artırıp maliyetlerini azaltarak verimliliğini artırabilir. Böylece KOBİ'ler işletme rekabet avantajı sağlayarak mevcut konumunu ve kârlılığını sürdürebilirler. Günümüz rekabetçi yapının gerekliklerine cevap veremeyen işletmeler pazardaki konumunu koruyamayarak pazardaki payını rakiplerine kaptırır, kârlılığını sürdüremez ve faaliyetlerini sürdüremez duruma gelir. Bu çalışmada özellikle ülke ekonomilerinde sayılarının fazla olması ve günümüz piyasa ekonomisinin temeli olması nedeniyle KOBİ'ler düzeyinde maliyet muhasebesinin önemi ve verimliliğe olan etkisi araştırılmıştır. İstanbul Bölgesinde yer alan 5 KOBİ işletmesinin yöneticileri ile gerçekleştirilen derinlemesine mülakattan elde edilen bilgiler doğrultusunda maliyet muhasebesinin verimliliğe etkisi incelenmiştir. Bu çalışma ile amaçladığımız maliyet muhasebesinin işletme verimliliği açısından öneminin ortaya konmasıdır. Araştırmalardan elde edilen bilgilere göre ayakta kalabilmesi için yoğun rekabet ortamında işletmelerin modern üretim teknolojilerini yenilemek, tesislerini büyütmek, iletişim teknolojisini bünyesine uygulamak gibi günümüzün gereklilikleri olan yatırımlara yapılacak harcamalar nedeniyle giderlerde görülen artış işletmelerin maliyetlerini en doğru şekilde hesaplayıp işletmenin geleceği ile ilgili doğru kararlar almak açısından maliyet muhasebesini önemli kılmıştır. İşletmelerin varlığını koruyabilmesinin ve sürekliliği yöneticilerin işletme için en doğru karar almasına bağlıdır. Maliyet muhasebesi; yöneticilere işletme için en doğru kararlar alması ve işletmenin geleceği ile ilgili tedbirler alması konusunda ihtiyaç duydukları bilgileri sağlar. Bu bağlamda yöneticilere mali bilgi sağlayan maliyet muhasebesi yöneticilerin işletme için en sağlıklı kararlar almasına ve var olan eksikliklerin tespit edilmesine ve buna karşı gerekli tedbirlerin alınmasına ve böylece verimliliğin sağlanmasına olanak sağlar.
Özet (Çeviri)
Rapid developments in technology has been eliminating the boundaries between countries and led to high competition among enterprises today. In this high competition environment, Small and Medium Sized Enterprises (SMEs) which play very important role in the contribituon of countries' local economy, follow these developments closely. They complete neccesary requirements and renew their production technologies to adapt competition. Also they expand their service infrastructure like using communication technologies effeciently. By making such a things, SMEs can increase their productivity, service speed, quantity and quality. Thus, SMEs can maintain their current position and provide competitive advantage to themselves. Companies that doesn't meet the requirements of today's competitive structure, cannot maintain their position in the market so they lost their market share and unable to manage profitability. In this study, the importance of cost accounting and its effect on productivity was investigated in terms of the basis of today's market economy. The effect of cost accounting on productivity was examined in accordance with the information obtained from the in-depth interviews conducted with the managers of 5 SMEs in Istanbul Region. The aim of this study is to show the importance of cost accounting in terms of operational efficiency. According to the informations obtained from the researches, the companies are making much more expenses today to be stay competitive. Such expenses are renewing production technologies, using unified communicating tools and expanding services. The existence and continuity of the enterprises depends on the managers making the right decision for the enterprise. Cost accounting; provides managers with the information they need to make the right decisions for the business and take measures for the future of the business. In this context, cost accounting, which provides the financial information to managers and enables managers to make the right decisions for the their company.