Çin Halk Cumhuriyeti'nde milliyetçilik anlayışının dış politika üzerindeki etkileri
The impact of nationalism on foreign policy in the people's republic of China
- Tez No: 585656
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA FİŞNE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin Dış Politikası, Çin Milliyetçiliği, Çin Dış Politikası Unsurları, Chinese Nationalism, Chinese Foreign Policy, Components of the Chinese Foreign Policy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Günümüz uluslararası sistemi çok kutuplu yapıya sahip olduğu için, uluslararası olaylarda etkin rol oynayan ülkelerin sayısında da artış görülmektedir. Çin Halk Cumhuriyeti bu ülkelerden biridir. Özellikle, 1978 yılında Deng Xiaoping önderliğinde oluşturulan reform ve dışa açılma stratejileri, 1990'lı yıllar boyunca uygulanmaya devam edilmiştir. Bunun sonucunda Çin hem ekonomi hem de dış politika alanlarında etkisini arttırmıştır. Çin Dış Politikasına yön veren birçok araç vardır. Bunlardan bir tanesi de Çin milliyetçiliğidir. Çalışmada, Çin'de milliyetçiliğin doğuşu ve Çin dış politikasını nasıl etkilediği ele alınmıştır. Araştırma dönemi ise, milliyetçiliğin doğduğu 1840'lı yıllardan başlayarak, özellikle 1949-2019 aralığındaki 70 yıllık süreyi kapsamaktadır. Araştırmaya milliyetçilikle ilişkili olarak iç politikada yaşanan gelişmeler fazla dahil edilmemiş, ağırlıklı olarak dış politika olaylarına ve stratejileri incelenmiştir. Çalışma, Çin milliyetçiliğinin, dış politikayı yönlendiren önemli bir araç olduğunu, milliyetçiliğin etkisinin Çin dış politikasında belirleyici olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
It is highly agreed that there is multi-polar system in contemporary World. Hence, there are many powers that lead the international affairs. People's Republic of China is one of them. Particularly reform and opening up strategies made by Deng Xiaoping in 1978, have been used in 1990s. Thus, China has gained confidence in economy and foreign affairs fields and has become major power in international relations. It can be said that there is a lot of instruments leading to China's foreign policy. Chinese nationalism is one of them. This study investigates that how nationalism has emerged in China and affected on the foreign affairs. The research period starts with the birth of natonalism in 1840s and focuses on the time 70 years line between 1949-2019. The research excludes the events related to nationalism in internal context; but includes those related to foreign affairs and strategies. The study demonstrates that nationalism is an important tool for Chinese foreign policy and has got a determining role in this field.