Televizyon dizilerinde şiddetin temsili: 'Kadın' dizisi örneği
Violence in television series representation: Example of i women 'Series
  1. Tez No: 585666
  2. Yazar: TUBA ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Radio and Television, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Violence, FemaleGender, Television Series, ViolenceElements
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Şiddet günümüzde insanlar arasında yaşanan bir gerçek olarak önemini korumaktadır. Bu davranış biçimi insanları etkileyen etik dışı bir uygulamadır. İnsanlar hem fiziksel, hem de ruhsal olarak birbirlerine şiddet uygulamaktadırlar. Bu davranış biçimine günümüzde halen etkin bir iletişim aracı olan televizyon dizilerinde sık olarak rastlamak mümkündür. Bu çalışmada Türk televizyon dizilerinde şiddet unsurları“Kadın”televizyon dizisi örneğinde ele alınmıştır. Niteliksel içerik analizi ile bu dizide şiddetin nasıl üretildiği, yansıtıldığı ve uygulandığı değerlendirilmiştir.“Kadın”Televizyon dizisinde şiddet unsurlarının bir arada toplandığı bir yapının olduğu ve bu unsurların görsel işitsel olarak sunulduğu görülmüştür. Dizide şiddet hem sembolik, hem de fiili olarak üretilmekte ve özellikle kadın cinsiyetine yönelik şiddetin uygulandığı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Violence remains an important fact among people today. This behavior is an unethical practice that affects people. People are violent to each other both physically and spiritually. This type of behavior is still common in television series which is still an effective communication tool. In this study, elements of violence in Turkish television series are discussed in the example of“Kadın-Woman”television series. Qualitative content analysis evaluated how violence is produced, reflected and applied in this series. In the Kadın's Television series, it was seen that there was a structure where elements of violence were gathered together and these elements were presented as audio-visual. In the series, violence is produced both symbolically and actually and it is evaluated that violence against women is applied.