2000 yılı sonrası tarımsal kredi ve desteklemelerin, hayvancılık sektörü üzerine etkileri
The effects of agricultural loans and supports after 2000 on livestock sector
- Tez No: 585670
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT ALTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türkiye'de tarımsal desteklemeler, hayvancılık desteklemeleri, tarımsal ürünler üretimi, hayvansal ürünler üretimi, Agricultural support in Turkey, animal husbandry support, agricultural products production, animal products production
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Tarım asırlardır hayatımızın daima içerisinde olmuş ve insanların temel ihtiyaçlarının karşılanması noktasında faydalı bir araç olarak kullanılmıştır. Zaman zaman ülkeler tarafından politika aracı olarak kullanılan tarım sektörü, uluslararası piyasaların oluşmasıyla da önemli bir ekonomik araç haline gelmiştir. Ülkelerin tarımda devamlılığı sağlaması, verimlilik ve kalite artışına yönlenmesi, bazı ülkelerin önemli tarım ürünlerinde görece üstün hale gelmesi küresel anlamda rekabeti de artırmıştır. Bu nedenle dünyadaki tüm ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de tarımsal faaliyetlerin geliştirilmesi, korunması ve düzenlenmesi cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar her dönemde gündeme gelmiş, hükümetler bunun için bazı önlemler ve kararlar alarak uygulamışlardır. Türkiye'de bu bağlamda tarım ve hayvancılığın gelişmesi, verimlilik ve kalite artışının sağlanması maksadıyla tarım ve hayvancılık faaliyetleri yapan üreticilere destek vermektedir. Bu çalışmanın amacı, ülkemizde verilen tarımsal desteklemeler içerisinde hayvancılık desteklemelerinin payını görmek ve üreticilere aktarılan bu finansal desteklerin hayvansal ürünler üretimindeki etkisini grafikler yardımıyla ele almaktır. İncelenen veriler neticesinde, 2000'li yıllara kadar hayvancılık destelemeleri hep kısıtlı kalmıştır. 2000 yılından sonraki verilere bakıldığında ise hayvancılık desteklemelerindeki artışlar zaman zaman hayvansal üretimin artışına neden olsa da bazı dönemlerde ise aşırı destekleme artışına rağmen hayvansal üretim değişmemiştir. Bu bağlamda hayvansal üretim miktarının artışı için öncelikle gerekli olan sistemli ve düzenli bir destekleme sisteminin ülkemizdeki yetiştiricilere empoze edilmesi ve gerçek dışı hayvan kayıtlarının önüne geçilmesi olacaktır. Hayvancılık destekleme sisteminin sürekli değişmesi ve üreticilerin eğitimsiz olması sebebiyle, hayvancılık desteklemeleri etkin bir şekilde kullanılamamaktadır. Araştırma kapsamında Türkiye'de hayvancılıkla ilgili kurum ve kuruluşlardan alınan veriler ışığında değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Agriculture has always been in our lives for centuries and has been used as a useful tool to meet people's basic needs. The agricultural sector, which has been used as a policy tool by countries from time to time, has also become an important economic tool with the formation of international markets. The fact that some countries have become relatively superior in important agricultural products has also increased competition globally. For this reason, as in all countries in the world, the development, protection and regulation of agricultural activities in our country has been on the agenda in every period since the establishment of the Republic, and governments have implemented some measures and decisions for this purpose. In this context, in Turkey, agriculture and animal husbandry development, productivity and quality increase in order to provide support to the producers engaged in agriculture and livestock activities. The aim of this study is to see the share of animal husbandry support in agricultural support given in our country and to address the effect of these financial supports transferred to producers in animal products production with the help of graphs. As a result of the data examined, animal husbandry support remained limited until the 2000s. When we look at the data after 2000, increases in animal husbandry support from time to time, although animal production increases in some periods despite the increase in excess support animal production has not changed. In this context, the first necessary systematic and regular support system for the increase of the amount of animal production in our country to be imposed on the Breeders and to prevent unreal animal records will be. Since the livestock support system is constantly changing and producers are uneducated, Livestock Support cannot be used effectively. Within the scope of the research, evaluation was made in the light of data obtained from animal husbandry related institutions and organizations in Turkey.