Students' learning styles, self-efficacy at GUSFL and its correlation with their social interaction
GUSFL'daki öğrencilerin öğrenme şekilleri ve özyeterlilk seviyeleri ve bunların sosyal etkileşimle olan ilişkisi
  1. Tez No: 585676
  2. Yazar: HALA HAWA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA FİLİZ TILFARLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme stilleri, öz yeterlik, sosyal etkileşim, Learning styles, self-efficacy, social interaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışma, bir yandan, Gaziantep Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'ndaki öğrencilerin (GUSFL) Yabancı Dil olarak İngilizce öğrenirken dayandıkları öğrenme stillerini, bir yandan da bu öğrencilerin öz yeterliklerini incelemeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda, bu iki unsur ve öğrencilerin sosyal etkileşimi arasındaki olası bir ilişki tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada, yararlı sonuçlara varılmasına yardımcı olmak ve daha anlamlı bir genel bakış açısı elde etmek için bahsi geçen faktörler detaylı bir şekilde incelenmiştir. Ayrıntılı olarak bu çalışma; öğrenciler tarafından en çok kullanılan öğrenme stillerinin ortaya çıkmasını sağlarken, öğrencilerin birçok öğrenme stillerinden ziyade belirli bir öğrenme stilini uygulayıp uygulamadıklarını, bu öğrencilerin gösterdikleri öz-yeterlilik seviyelerini ve son olarak da bunların sosyal etkileşimle ilişkilendirilip ilişkilendirilemeyeceğini göstermeye çalışmaktadır. Bu amaç doğrultusunda ve bu görevi yerine getirmek için karma araştırma deseni seçildi; bu da nicel ve nitel prosedürlerin kullanıldığı anlamına gelmektedi. Bu nedenle üç bölümden oluşan bir anket geliştirildi ve bu anket rastgele seçilen 312 öğrenciye uygulandı. Bölümler; öğrenme stilleri, öz yeterlik ve sosyal etkileşim ile ilgili soruları içermektedir. Bu üç bölümlü anketin uygulanmasıyla elde edilen temsil nicel verilere ek olarak, nitel verilerin elde edilmesi için yarı yapılandırılmış görüşmeler de kullanılmıştır. Sonuçlar, GUSFL'deki öğrencilerin baskın bir öğrenme stilinin olmadığını ve test edilen tüm öğrenme stillerinin puanlarının birbirine yakın olduğunu göstermiştir. Öz yeterlilik açısından ise, GUSFL'deki öğrencilerin yüksek öz yeterlilik düzeylerine sahip oldukları ortaya çıkarılmıştır. Daha da önemlisi, sonuçlar bu üç değişken arasında anlamlı bir korelasyon olduğunu ve bunların birbiriyle bağlantılı olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine learning styles that students at Gaziantep University School of Foreign Languages (GUSFL) are relying on while learning English as a Foreign Language (EFL). Additionally, it examines students' self-efficacy along with investigating how these two elements are correlated with the students' social interaction. The study mainly attempted to dig more and more into the realm of the three elements mentioned above to get a more experienced overview that would help make useful conclusions. In details, this study reveals the most followed learning styles and whether students tend to follow a certain learning style rather than others, the level of self-efficacy these students show, and finally this is correlated with the students' social interaction. In line with this purpose and to fulfill this task, a mixed research design was chosen which means that quantitative and qualitative procedures were utilized. Three-section questionnaire was designed and 312 students participated. The sections embraced questions related to learning styles, self-efficacy, and social interaction. In addition to the quantitative data represented by applying the three-section questionnaire, semi-structured interviews were also used to stand for the qualitative data. The results displayed that students at GUSFL do not have a dominant learning style and scores of all tested learning styles were close. As self-efficacy, students at GUSFL turned to have a high level of self-efficacy. More importantly, results explained how all these three variables are correlated and linked to each other.