Küresel kriz öncesinde ve sonrasında Türk bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılmasının önemi
Importance of Turkish banking sector restructuring programme in before and after global crisis
- Tez No: 585677
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASİYE ÖZNUR ÜMİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, İşletme, Banking, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: 2001 Krizi, Sermaye Yeterlilik Oranı, Likidite Riski, 2001 Crisis, Capital Adequacy Ratio, Liquidity Risk
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
2008 yılında ABD'de patlak veren küresel kriz, tüm dünya ekonomilerini etkilediği gibi Türkiye'yi de küreselleşme sebebiyle etkilemiştir. Türk bankacılık sektörü, 2001 krizinden sonra Türkiye'de uygulanan ekonomi politikaları sayesinde 2008 krizi öncesi güçlü bir durumdaydı. Bu yüzden küresel krizin Türk bankacılık sektörüne etkisi kısıtlı kalmıştır. Bu çalışmanın temel amacı küresel kriz öncesinde ve sonrasında Türkiye'deki bankaların sermaye yeterlilik oranı, kârlılık ve net faiz marjı gibi finansal göstergelerini analiz etmektir. Bu amaca ulaşmak için bu çalışmada literatür taraması yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada ilk olarak bankacılık sektörü yeniden yapılandırma programı öncesinde Türk bankacılık sisteminde sermayenin yetersizliği, küçük ölçekli bankaların sayıca fazla olması, holding bankacılığı, kamu bankalarının sektördeki ağırlığı ve kamu bankalarının görev zararları, denetim eksikliği gibi temel problemlerin mevcut olduğu vurgulanmıştır. 1. bölümde ayrıca Türk bankacılık sektörünün karşı karşıya kaldığı faiz oranı riski, döviz kuru riski, kredi ve likidite riski ele alınmıştır. 2. bölümde Türk bankacılık sektörü yeniden yapılandırma programının kapsamına, amacına, metoduna ve maliyetlerine odaklanılmıştır. Son bölümde özellikle 2001-2017 yıllarında Türk bankacılık sektörünün durumu araştırılmıştır. Sonuç olarak Türk bankacılık sektörü, Türk bankacılık sektörünün 2001 krizi sonrasındaki mali düzenlemeleri ve güçlü sermaye yapısı sayesinde 2008 krizinden derin bir şekilde etkilenmemiştir.
Özet (Çeviri)
As it affected all the world's economy, global crisis that broke out in the United States in 2008 affected Turkey too because of globalization. Turkish banking sector was in powerful situation before the 2008 crisis thanks to the economic policies applied in Turkey after the crisis in 2001. Therefore, the effect of global crisis on Turkish banking system was limited. The main purpose of this study is to analyse the banks' financial indicators such as the capital adequacy ratio, profitability, net interest margin before and after a global crisis. To reach this purpose, the literature review methodology was used in this study. First of all, in this study it was emphasized that before the restructuring programme, Turkish banking system had basic problems such as capital insufficiency, having lots of banks in small scales, group banking, dominance of public banks in the sector, service loses of public banks and lack of control. In the second part, it was focused on the purpose, method, cost and the extend of restructuring programme of the Turkish banking sector. In the last part, especially the situation of Turkish banking system between the years of 2001-2017 was searched. Finally, Turkish banking sector wasn't affected deeply from 2008 crisis thanks to the financial arrangements and strong capital structure after crisis in 2001.