Psikolojik güçlendirmenin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde örgütsel vatandaşlık davranışının rolü: Konaklama sektöründe bir araştırma
The role of organizational citizenship behavior on the effect of psychological empowerment on turnover intention: A research on hospitality industry
  1. Tez No: 585684
  2. Yazar: GİZEM TAŞKIRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖYKÜ İYİGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, psikolojik güçlendirme, örgütsel vatandaşlık davranışı, işten ayrılma niyeti, Empowerment, psychological empowerment, organizational citizenship behavior, turnover intention
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yöneticiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çalışanların işten ayrılma sebeplerinin öğrenilmesi günümüzde pek çok sektörde olduğu gibi konaklama sektöründe de önem kazanmıştır. Yetişmiş iş gücünün kaybedilmesi, rekabet piyasasında sektörlere uzun ve kısa vadede güçlükler oluşturmaktadır. Bu durum çalışanların işten ayrılma niyetini tespit etmeyi ve çözümlemeyi zorunlu kılmıştır. Bu durum örgütleri çeşitli uygulamaları ve faaliyetleri örgüt içerisinde hayata geçirmeyi zorunlu kılmıştır. Bu uygulamalardan bir tanesi de şüphesiz güçlendirme uygulamalarıdır. Bu çalışmada örgütlerde uygulanan güçlendirme faaliyetlerinin çalışanlar tarafından algılanma şeklinin yani psikolojik güçlendirmenin çalışanların örgütsel vatandaşlık davranışı gösterme eğilimlerine ve bu eğilimin işten ayrılma niyetlerine etkilerinin olup olmadığı konusu araştırılmıştır. Kavramlar arasındaki ilişkilerin tespit edilmesi amacıyla konaklama sektöründen seçilen rastgele çalışanlara anket uygulanmıştır. Çalışmada konaklama sektörünün tercih edilmesinin nedeni ise, sektörde uygulanan faaliyetlerin daha soyut ve hiyerarşinin diğer sektörlere oranla daha az olmasıdır. Sektörün hizmet yoğun bir yapısının olması da tercih edilmesinin bir diğer nedenidir. Yapılan anket çalışması ve analiz uygulamalarının ardından konaklama işletmelerindeki güçlendirme faaliyetlerinin çalışanların örgütsel vatandaşlık davranışı gösterme eğilimlerine ve işten ayrılma niyetlerine olan etkisi tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, understanding the reasons behind the employees' decision to quit has gained a growing importance in many sectors as well as in the hospitality industry. In the competition field, the loss of the trained workforce creates difficulties in the short and the long run. This situation makes the determination of the intention to quit, an obligation. Therefore, it creates the necessity for the organizations to conduct various applications and activities within the organization. Certainly, one of these applications is empowerment applications. In this study, it has been researched whether the perception of empowerment activities applied by the employees has a tendency to show organizational citizenship behavior and whether this tendency has an effect on their intention to quit. In order to determine the relationships between the concepts, a questionnaire was applied to random employees selected from the hospitality industry. The reason to prefer the hospitality industry for this study is the relatively less hierarchical structure and the application of more abstract activities. Another reason is the service oriented structure of the sector. The effectiveness of the strengthening activities in the hospitality industry towards the tendency of employees to exhibit organizational citizenship behavior and their intention to leave were discussed.