18. yüzyıldan günümüze sosyoloji bağlamında Ortadoğu tarım politikaları 'Biga örneği'
Middle east agriculture policies from 18th century to today within the context of sociology 'The example of Biga'
  1. Tez No: 585706
  2. Yazar: ŞAHİKA SIDIKA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUTAY DEN BUTTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Ziraat, Public Administration, Sociology, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım, küçük üretici, neoliberal, Türkiye, Biga, Agriculture, farmers, neoliberals, Turkey, Biga
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Sosyolojisi ve Antropolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
21. yüzyılda tarım yeni dünya düzenindeki aktörlerin en fazla kontrol altına almak istediği alan olmuştur. IMF ve DB desteğiyle kontrol altına alınacak ülkeler (çevre) borçlandırılmakta ve küresel sermaye bu çevre ülkelere serbestçe girebilmekte, tarımı ve tarım politikalarını yönlendirebilmektedir. Küresel tarım şirketleri üretimden dağıtıma tüm ağı kontrol altında tutarak çevre ülke üreticileri üzerinde“bağımlı”yapılar oluşturmaktadır. Bu noktadan hareketle yeni ekonomik düzende küresel tarım politikaları karşısında Türkiye tarımı nasıl bir değişim ve dönüşüm geçirmekteydi? Bu değişimin dinamiğinin kavranabilmesi için süreç 18. Yüzyıldan günümüze kadar olan dönemi kapsamaktadır. Gelinen noktada Türkiye kırsalının somut bir örneği olan Biga üreticilerinin küresel tarım politikaları karşısında değişen tarımsal üretim dinamiklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Biga jeopolitik öneminin yanında tarih boyunca bölge ekonomisinin de lokomotifi olmuştur. Çalışmada derinlemesine görüşme yöntemi kullanılarak gözlemlerde bulunulmuştur. Çalışma hem teorik hem de pratik yöntemi gerektirdiğinden 18. Yüzyıldan başlanarak Türkiye'nin tarım politikaları süreci incelenmiştir. 18. yüzyılın ve günümüzün uluslar arası belirleyicileri arasında karşılaştırmalar yapılarak Türkiye tarım politikaları anlamaya çalışılmış, benzerlikler tespit edilmiştir. Ülke gerçekliğiyle uyumlu tarım politikaları ortaya koyamayan, imzalanan uluslar arası anlaşmalar, tarımı ve tarımsal üreticiyi geri dönüşü olmayan çıkmazlara sürüklemektedirler. Bu noktadan hareketle tezin ortaya koyduğu bir diğer tespit, uluslar arası anlaşmaların küresel sermeye gruplarının çıkarlarıyla benzerlik gösterdiğidir. Bu noktada tarım kanunları değiştirilmiş, destekleme kapsamına çıkar gruplarının istediği ürünler konulmuştur. Ayrıca çalışma kapsamında akademik dünyaya, araştırmada elde edilen bulgularla küçük üreticilerin değişen tarım ve üretim paradigmasında kendilerini nasıl yeniden ürettikleri örneklerle sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the 21st century, agriculture has been the field that the actors in the new world's order desired to control the most. With the help of IMF and WB, countries to be taken under control have been neigh boringly debited and the global capital can freely flow in to the nearby countries and guide the agriculture and farm policies. Global farm companies generate 'dependant' structures on the producers in the nearby countries by keeping the whole network from production to distribution under control. Starting from this point, what kind of alterations and transformation has the agriculture in Turkey experienced in the face of the global farm policies in the new economical system? The process that is needed to grasp the dynamics of this change involves the period starting from the 18thcentury until today. At this point, it is aimed to examine the drives of the changing agricultural production dynamics of Biga, which is an epitome of Turkey's countryside, in the face of global agricultural policies. Beside sits geopolitical importance, Biga has been a locomotive of the regional economy throughout the history. In this study, some observations are made by adopting the in-depth interview method. The study examines the process of Turkey's farm policies from 18thcenturytotoday as it necessitates both theoretical and practical methods. By making comparisons between international determinants of today and that of 18thcentury, it is aimed to understand Turkey's farm policies, and some similarities are detected. The signed international treaties which cannot put for the policies in line with Turkey's factuality's lead the agriculture and agriculture producers into a dead end. From this point of view, another finding in this thesis is that international treaties have commonalities with the interests of the global capital groups. At this stage, the farm policies have been altered and the products which are desired by the interest groups have been included within the supports cope. Additionally, with the help of the findings of this study, the way how farmers regenerate themselves with in the changing farm and production paradigms has been presented for the benefits of the academia.