Malignite ön tanısı ile araştırılan hastalarda malign olmayan hastalıkların oranı ve incelenmesi
Ratio and investigation of non-malignant diseases in patients with a preliminary diagnosis of malignancy
- Tez No: 585757
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Malignite ön tanısı, malign olmayan gastrointestinal patolojiler, eritrosit sedimantasyon hızı, pozitron emisyon tomografi, suspicion of malignancy, non-malignant gastrointestinal pathologies, erythrocyte sedimantation rate, positron emission tomography
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş: Malignitelerin engellenmesi, erken teşhis ve tedavisi hayati önem taşımaktadır. Bunun yanında maligniteler çok çeşitlidir ve çok farklı semptomlarla karşımıza çıkabilir. Aynı şekilde maligniteyi taklit eden durumlar ve malignite düşündürecek şekilde prezente olan hastalıklar olabilir. Bu araştırmada malignite olabileceği değerlendirilerek ileri incelemeye tabi tutulan hastalarda malign olmayan hastalıkların sıklığı ve dağılımı ile tanıda öngörüde bulunmaya katkı sağlayacak faktörler incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya herhangi bir nedenle SBÜ GEAH İç Hastalıkları BD. Kliniğinde yatan, malignite ön tanısı ile araştırılan olgular dahil edilmiştir. Geriye dönük olarak sistem üzerinden olguların bilgilerine ulaşılmıştır. Olguların şikayeti, şikayetinin süresi, hastanede yatış süresi, teşhis için yapılmış laboratuvar ve görüntüleme tetkikleri, patoloji sonuçları kaydedilmiştir. Olguların ulaşılabilmiş nihai tanıları not edilmiştir. Bulgular: Ortalama yaşı 63,8 olan 98'i(%52,1) erkek, 90'ı(%47,9) kadın hastadan oluşan 188 hasta alınmıştır. Ortalama yatış süresi 14 gün olarak bulunmuştur. Bu hastaların %41,5'inde malignite saptanırken, %58,5'inde saptanmamıştır. Malignite saptanmayan hastaların %42,7'sine tanı koyulmadığı görülürken, %16,4 enfeksiyöz, %5.45 romatolojik, %35,5 oranında ise diğer hastalıklar bulunmuştur. Diğer hastalık grubunu ise %41 ile en sık malign olmayan gastrointestinal patolojilerin oluşturduğu tespit edilmiştir. Eritrosit sedimantasyon hızının ≥100 mm/saat(p=0,007) ve ferritin değerinin ≥500 mg/L(p=0,009) olması malignite saptanan grupta anlamlı bulunmuştur. Üst gastrointestinal sistem endoskopik işlemlerinin(p=0,01) ve romatolojik değerlendirilmelerin(p=0,019) malignite saptanmayan grupta daha sık yapıldığı görülmüştür. Yine 18-floro-2-deoksiglukoz pozitron emisyon tomografi (18-FDG PET) tetkiki yapılan hastalarda anlamlı olarak daha çok malignite tanısı konulmuştur(p=0,01). Sonuç: İç Hastalıkları Kliniğinde malignite ön tanısı ile tetkik edilen hastaların bir kısmında tanıya ulaşmak zordur. Bu hastalar enfeksiyöz nedenler ve malign olmayan gastrointestinal patolojiler açısından değerlendirilmelidir. Özellikle eritrosit sedimantasyon hızı≥100 mm/saat ve ferritin≥500 mg/L saptanan hastalar malignite açısından daha dikkatli incelenmelidir. Yine kuvvetli malignite şüphesi olan hastalarda 18-FDG PET önemli bir seçenektir.
Özet (Çeviri)
Dr. Haydar ZENGİN '' Investigation and ratio of non-malignant diseases in patients evaluated for suspicion of malignancy '' Gulhane School of Medicine, Department of Internal Medicine, Medical Specialization Thesis, Ankara, 2019. Introduction: Prevention, early diagnosis and treatment of malignancies has vital importance. There are many types of malignancies and some of them can cause different symptoms. Some conditions and diseases can mimic symptoms of malignancy. In this study, the incidence and distribution of non-malignant diseases and the factors contribute to pre-diagnostic period were investigated in patients who have been searched detailed since they were under suspicion of malignancy. Material and Methods: Subjects who have hospitalized for any reason in Gulhane Research and Training Hospital, Department of Internal Medicine and have been searched for suspicion of malignancy were included in the study. Subjects' informations were obtained by using computer systems of hospital retrospectively. Subjects' complaints, duration of hospitalization, duration of complaints, laboratory and imaging tests studied for diagnose and pathology results were recorded. Diseases diagnosed at hospital were noted. Results: A total of 188 patients ( 98 males, 90 females ) with a mean age of 63.8 were included in the study. Mean hospitalization duration was 14 days. % 41.5 of patients were diagnosed malignancy. % 42.7 of patients who were not established malignancy have had no diagnosis. %16.4 of them were diagnosed infectious diseases, %5.45 rheumatologic diseases, %35.5 other diseases. Among the other diseases group ,non-malignant gastrointestinal pathologies were the most common diseases(%41). Erythrocyte Sedimantation Rate (ESR) ≥100 mm/h (p=0.007) and ferritin ≥500 mg/L(p=0,009) was statistically significant for patients diagnosed malignancy. Upper gastrointestinal endoscopic interventions (p=0,01) and rheumatologic tests (p=0,019) were studied more in patients with non-malignant diseases. Malignancy diagnosis was established more in patients had undergone 18 FDG PET/CT (18-Fluoro-2-deoxyglucose positron emission tomography) imaging test (p=0,01). Conclusion: In Department of Internal Medicine, to establish malignancy diagnosis to some patients under suspicion of malignancy is very difficult. This patients should be evaluated for infectious diseases and non-malignant gastrointestinal pathologies. Especially the patients with ESR ≥100 mm/h and ferritin ≥500 mg/L should be investigated carefully for malignancy. 18 FDG PET/CT is very important imaging test for patients under significant suspicion of malignancy as well.