Thomas Hobbes'un Leviathan'ında doğal hukuk ve ahlak kuramı- 'Ölümsüz barış' kavramı perspektifinde yeni bir okuma denemesi
Thomas Hobbes's natural law and moral theory- a new attempt in interpretation from the perspective of 'Immortal peace'
  1. Tez No: 585809
  2. Yazar: DAMLAGÜL KIVILCIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN GÖÇMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İmmortal Peace, Ebedi Earış, Doğa Durumu, Doğal Hukuk, Doğa Yasaları, Toplum Durumu, Common-Wealth, Ortak-Varlık, Leviathan, Güç, Özgürlük, Adalet, Ahlak, Akıl, Sözleşme, Kurt, Tanrı, Özsevgi, Bencillik, Kıtlık, Mülkiyet, Immortal Peace, State of Nature, Natural Law, Laws of Nature, Community Situation, Common-Wealth, Leviathan, Power, Freedom, Justice, Morality, Reason, Contract, Wolf, God, Self-Love, Selfishness, Damine, Ownership
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Tez çalışmasında, Thomas Hobbes'un doğal hukuk ve ahlak kuramını Leviathan adlı eserinde nasıl temellendirdiğinin analizi yapılmaktadır. 20.yy'ın ikinci yarısından itibaren sistematik halde Hobbes okumaları yapılmaya başlamıştır. Bu süreç öncesi, Hobbes'un toplum kuramı genellikle tek bir perspektif üzerinden okunmuş ve metinlerinin başka bir okumaya imkan tanımadığı kanaatine varılmıştır. Fakat, özellikle İkinci Dünya Savaşı'ından sonra Hobbes metinlerine geri dönüş yeni alternatif okuma perspektiflerini ortaya çıkarmıştır. İki Dünya savaşları, Hobbes'un tabiriyle herkesin herkesle savaş içinde olduğu çağ, edebiyatta, teorik ve pratik felsefede, bilimde, sanatta ve kültürde insanları ortak bir arayışa sokmuştur. İnsanlığın, akıllı bir varlık topluluğu olarak, savaşmaktan başka bir potansiyelinin olup olmadığı arayışı 20. ve 21. yüzyılları her açıdan şekillendirmektedir. Bu nedenle, insanların savaş veya barış potansiyellerini dilsel olarak en açık biçimde ifade etmiş olan Hobbes, günümüzün hem ekonomik hem kültürel hem de en radikal hali olan insan kıyımları savaşlarının içinden barış umuduyla çıkılıp çıkılamayacağının cevapları için oldukça yerinde bir düşünürdür. Bu tez çalışması bu cevapların arayışındadır. Tez çalışmasının genel iddiası, gelenekselleşmiş veya birçok düşünür ya da akademisyen tarafından genel geçer kabul edilmiş okumanın Hobbes'un toplum kuramının tek mümkün okuma olmadığını işaret edebilmektir. Bu açıdan, geleneksel Hobbes okumalarına alternatif bir okuma denemesi denilebilir. Bu okuma şunu temellendirmeyi amaçlar; Hobbes'un toplum kuramındaki ahlak teorisinin 'insan insanın kurdudur' argümanıyla özdeşleştirildiğini, ancak bu argüman kadar güçlü olan 'insan insanın Tanrı'sıdır' argümanının göz ardı edildiğidir. Dolayısıyla, bu argümanın izini sürmek ve insanın 'Tanrı' olabilme potansiyelinin mümkünlüğünü ortaya koymaktır. Bu potansiyel bizi ahlaklı bir toplum olabilir mi sorusunun cevabına götürecektir. Yeni bir okuma olan bu çalışma, Türkiye'deki felsefe alanında ilk tez örneğidir. Yeni bir Hobbes okumasının mümkün olabileceğinin işaretlerini, uluslararası literatürde Crawford B. Macpherson, D. W. Hanson ve Bernard Gert'de, ulusal literatürde ise Doğan Göçmen'in okumalarında görülebilir. Bu tezin bölümlendirme ve başlıklandırma açısından da yeni bir örnek olduğu iddia edilebilir. Tezin bölümleri, Hobbes'un toplum kuramının üç aşamadan oluştuğunu ortaya koyabilmek için üç temel bölüme ayrılmıştır. Bu bölümlerin başlıklandırmaları geleneksel okumadaki klasik adlandırmadan farklı olarak yeni okumanın perspektifini işaret edebilecek adlardan oluşmaktadır. Ayrıca, tezin çerçevesi dahilinde ele alınan tüm özel kavramların Türkçe felsefe yapabilmek adına Türkçeleştirilmesine özen gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is analyzed how Thomas Hobbes grounded his natural law and moral theory in his masterpiece“Leviathan”. Since the last half of the 20th century, Hobbes readings have been systematically conducted. Before this process, social contract theory of Hobbes was read from a single perspective and it was concluded that his texts did not allow for another reading. However, especially after the Second World War, return to the texts of Hobbes revealed new alternative reading perspectives. The Second World War, as called by Hobbes“times when everyone is against everyone”put mankind into a common search for literature, theoretic and practical philosophy, science, art and culture. The quest for mankind's potential as a community of existence with reason other than fighting shapes the 20th and 21st centuries in every aspect. For this reason, Hobbes, who has articulated people's potentials for war or peace in the most linguistic form, is a good thinker for the answers of whether we can come out in the hope of peace from today's economic, cultural and the most radical form of battles; the human massacres. This thesis is in search of these answers. The general assertion of this thesis is that, it is not the only possible reading for social contract theory of Hobbes as traditionalized or generally accepted readings by many thinkers or academics. In this respect, it can be called as an alternative reading experiment of traditional Hobbes readings. This reading aims to justify; Hobbes' moral theory in social theory is associated with the argument that 'man is a wolf to another man', but another argument which is as strong as this argument is ignored; 'man is God to another man'. Therefore, trace of this argument and to put the possibility of man's potential to be 'God'. This potential will lead us to the answer of whether there can be a moral society question. This work which is a new reading is the first thesis example in philosophy branch in Turkey. The signs that it is possible to make a new Hobbes reading, can be seen in international literature from Crawford B. Macpherson, D. W. Hanson and Bernard Gert's readings and from Doğan Göçmen's readings in national literature. It can be argued that this thesis is also a new example in terms of segmentation and titling. The chapters of the thesis are divided into three main chapters in order to demonstrate that the society theory of Hobbes has also three stages. The titles of these chapters consist of names that may indicate the perspective of a new reading, unlike the classical naming in traditional reading. Besides, all special notions within the frame of this thesis are translated to Turkish, in order to make philosophy in Turkish.