The modern leviathan: An analysis of Frankenstein or, the Modern Prometheus and the strange case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde from Hobbesian perspective
Frankenstein ya da Modern Prometheus ve Dr. Jekyll and Bay Hyde'ın Tuhaf Hikayesi'nin Hobbesçu bakış açısıyla analizi
- Tez No: 913394
- Danışmanlar: Assoc. Prof. DERYA EMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Thomas Hobbes, Leviathan, Milletler Topluluğu, Doğanın Durumu, Dr. Jekyll ile Bay Hyde'in Tuhaf Hikayesi, Frankenstein ya da Modern Prometheus, Thomas Hobbes, Leviathan, Commonwealth, State of Nature, The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde, Frankenstein or The Modern Prometheus
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu tez, Mary Shelley'nin Frankenstein ya da Modern Prometheus ve Robert Louis Stevenson'ın Dr. Jekyll ile Bay Hyde'ın Tuhaf Hikayesi eserlerini Thomas Hobbes'un felsefi bakış açısı ile analiz etmektedir. Thomas Hobbes'un 'doğa durumu', 'toplumsal sözleşme', 'insan öz çıkarı' ve 'Milletler Topluluğu' gibi temel kavramları, romanlardaki toplumsal ikilemleri incelemek açısından derin bir çerçeve sunar. Romanlardaki karakterler hırs, insan doğası, ikilik ve toplumsal düzenin bozulması kavramlarını örneklendirir ve onları Hobbesçu analiz için ideal adaylar haline getirir. Frankenstein; ya da Modern Prometheus'da, Robert Walton'ın ve özellikle Victor Frankenstein'ın bilimsel bilgi ve kişisel şan peşindeki amansız arayışı, Hobbes'un insan bencilliği kavramını örnek oluşturmaktdır. Victor'un canavarı yaratması, ardından yarattığını terk etmesi ve reddetmesi, toplumsal normların ve etik sorumlulukların çöküşünü yansıtır. İlk başta masum ve iyiliksever olan yaratık, Victor'un terk etmesi ve toplumun onu reddetmesi nedeniyle intikamcı ve yıkıcı hale gelir. Bu dönüşüm, Hobbes'un 'doğa durumu' fikrini yansıtır; burada toplumsal yapının eksikliği, güçlü bir otoritenin (Leviathan) ve ahlaki rehberliğin yokluğu çatışmaya ve kaosa yol açar. Dr. Jekyll ile Bay Hyde'ın Tuhaf Hikayesi, insan doğasının ikiliğini ve dizginlenmemiş arzuların sonuçlarını araştırır. Dr. Jekyll'ın toplumunun kısıtladığı hazzı deneyimlemek için iyi ve kötü benliklerini ayırma deneyi, saf bencilliği ve ahlaki yozlaşmayı temsil eden Bay Hyde'ı serbest bırakır. Hyde'ın kontrolsüz dürtüler tarafından yönlendirilen eylemleri, kargaşaya ve toplumsal bozulmaya neden olur ve Hobbes'un doğa durumunda kötü insan davranışlarına ilişkin görüşünü yansıtır. Dr. Jekyll'ın iç çatışması ve nihai çöküşü, iç toplumsal sözleşmesinin başarısızlığını ve insan doğasının karmaşıklıklarından kaçmaya çalışmanın tehlikelerini gösterir. Bu tez, her iki romanın da Hobbes'un Leviathan'da bahsettiği toplumsal sorumlulukları ihmal etmenin yıkıcı sonuçlarını gösterdiğini savunuyor. Aynı zamanda, tez her iki romanın da Hobbes'un Milletler Topluluğu'nun, toplumsal çöküşü önlemek ve barışı korumak için yasalar ve egemen otorite tarafından yönetilen yapılandırılmış bir toplum olmasının gerekliliğini savunuyor.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses Mary Shelley's Frankenstein; or, The Modern Prometheus and Robert Louis Stevenson's The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde through the lens of Thomas Hobbes's philosophical ideas. Hobbes's central concepts such as the 'state of nature', 'social contract', 'human self-interest', and the 'Commonwealth' offer a profound framework for examining the ethical and societal dilemmas in the novels. The characters in the novels exemplify the notions of ambition, human nature, duality, and the breakdown of societal order, and make them ideal candidates for Hobbesian analysis. In Frankenstein; or, The Modern Prometheus, Robert Walton's and mainly Victor Frankenstein's relentless pursuit of scientific knowledge and personal glory exemplifies Hobbes's notion of human self-interest. Victor's creation of the monster, followed by his subsequent abandonment and rejection of his creation, reflects the breakdown of societal norms and ethical responsibilities. The creature, innocent and benevolent at first, becomes vengeful and destructive due to Victor's abandonment and society's rejection. This transformation mirrors Hobbes's idea of the state of nature, where the lack of societal structure with the absence of a powerful authority (Leviathan) and moral guidance leads to conflict and chaos. The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde delves into the duality of human nature and the consequences of unrestrained desires. Dr. Jekyll's experiment with separating his good and evil selves to experience pleasure which his society restrains unleashes Mr. Hyde, who embodies pure self-interest and moral depravity. Hyde's actions, driven by unchecked impulses, cause havoc and societal disruption and reflects Hobbes's view of wicked human behaviours in the state of nature. Dr. Jekyll's internal conflict and ultimate downfall illustrate the failure of his internal social contract and the dangers of trying to escape the complexities of human nature. The thesis argues that both novels show the catastrophic consequences of neglecting social responsibilities as mentioned by Hobbes in Leviathan. Besides, the thesis argues that both novels highlight the necessity of Hobbes's Commonwealth as a structured society governed by laws and sovereign authority to prevent societal collapse and maintain peace.