Modeling copacity expansion planning for an optical disc manufacturing system
Bir optik disk imalat sistemi için kapasite genişleme planının modellenmesi
- Tez No: 58582
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİM DOĞRUSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kapasite Genişleme, Dinamik Programlama, Teknolojik Gelişmeler. iv, Capacity Expansion, Dynamic Programming, Technological Improvements. III
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET BİR OPTİK DİSK İMALAT SİSTEMİ İÇİN KAPASİTE GENİŞLEME PLANININ MODELLENMESİ Erdem Gündüz Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Halim Doğrusöz Eylül, 1997 Kapasite genişleme problemleri, belirli bir talep fonksiyonunu karşılayacak tesislerin optimum büyüklük ve genişleme zamanlarının belirlenmesini içerir. Literatürde bu problemin bir çok çeşidi bulunmaktadır. Bu tezde, tek çeşit ürün üreten bir tesisin kapasite genişlemesinin matematiksel modeli formüle edilmiştir. Bu formülasyon, daha sonra iki çeşit kapasite tipi kullanarak, iki çeşit ürün imal eden bir optik disk üretim sisteminin kapasite genişleme probleminin çözümünde kullanılmıştır. Teknolojik gelişmelerin ve ölçek ekonomisinin etkisi de dikkate alınmıştır. Dinamik programlama yaklaşımıyla ileriye dönük ardışımlı algoritma tasarlanarak kişisel bilgisayarda kodlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELLING CAPACITY EXPANSION PLANNING FOR AN OPTICAL DISC MANUFACTURING SYSTEM Erdem Gündüz M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Prof. Halim Doğrusöz September, 1997 The capacity expansion problems involve determination of the optimum timing and sizing of the capacity for the facilities that have to meet a given demand function. There are various versions of the problem in the literature. In this thesis, a mathematical model for the expansion of a facility producing a single commodity is formulated. This formulation is then used for solving the capacity expansion problem for an optical disc manufacturing system, produc ing two types of products by the use of two different capacity types. The effects of the technological improvements and economies of scale are considered. The dynamic programming approach is used and a forward recursion algorithm is devised and coded on a personal computer.